Асен Василев: 8.6 млрд. лв. са раздадени на фирми без обществени поръчки

627
Асен Василев: 8.6 млрд. лв. са раздадени на фирми без обществени поръчки

8.6 млрд. лева от сключените договори са раздадени без обществени поръчки, обяви министърът на финансите Асен Василев на брифинг в Министерския съвет.

„След направената проверка с оглед на информацията, която имаме, от 1 януари 2019 г. до 30 април 2021 г. са сключили договори на обща стойност малко над 20 млрд. лв. От тях 11 млрд. и 700 млн. са били с поръчки, 8 млрд. и 600 млн. са били без поръчки. Тоест над 42-3% от парите, които държавните предприятия харчат са без обществени поръчки“, заяви Василев.

Проверката е направена от служебното правителство, тъй като държавните предприятия и техните „ин хаус“ процедури не се обобщават в процедури и договорите им не са публични, добави Василев, цитиран от bTV.


Не]о повече – по думите на финансовия министър средствата, раздадени без обществени поръчки, се равняват на общия размер на пенсиите за 9 месеца.

„Ин хаус“ поръчките са предвидени, ако има обществено, общинско, държавно предприятие и се притежава от съответната община или министерство, това предприятие да свърши работата. Както са замислени поръчките, такова „ин хаус“ предприятие не може да ползва подизпълнители. За съжаление, както виждаме и в регионалното развитие, и в икономиката, както и във всички други такива поръчки, всъщност това е един начин да се избегнат обществените поръчки и да се дадат пари на подизпълнители без търг и без конкурс. И тук не говорим за малко пари. 8 млрд. и 696 млн. раздадени без конкурс по ин хаус поръчки, ако ги съотнесем към това, което харчим като държава, това са всички пенсии за 9 месеца…. Са раздадени на фирми без поръчки“, обяви Василев.

Той направи съпоставка с факта, че от 2008 г. пенсиите не са актуализирани, в същото време обаче са раздадени над 8 млрд. лв. на фирми без обществени поръчки.
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg