Асен Ягодин, Пощенска банка: От 25 години България е готова за еврозоната

1443
Асен Ягодин, Пощенска банка: От 25 години България е готова за еврозоната

© Пощенска банка / Асен Ягодин, изпълнителен директор с ресор „Корпоративно банкиране и финансови пазари“

Стабилност на публичните финанси е основното предимство, което ще ни осигури редовното действащо правителство на България.
 
Това мнение изрази изпълнителният директор на Пощенска банка с ресор „Корпоративно банкиране и финансови пазари“ Асен Ягодин, който взе участие във  форума ШУМЪТ НА ПАРИТЕ 2023.
 
„За икономиката, и в частност банковата система, да имаме избрано редовно правителство до голяма степен е едно положително събитие. То ще даде стабилност в публичните финанси“, заяви експертът.
 
Ягодин коментира и динамичните нива на промяната в лихвените политики. „Трябва да отбележим, че лихвената среда се промени коренно. Много наши клиенти не могат да повярват, че толкова бързо, буквално в рамките на месеци, се вдигат вноските за доплащане на техните кредити“, отбеляза Ягодин.
 
„От гледна точка на възможностите за правене на бизнес и достъпността до кредити, до преди една година те може би са били по-достъпни, но това не се дължи на желанието на банките да кредитират, а по-скоро на увереността на бизнеса, че бизнес средата е предвидима и че условията по кредитите са такива, че да могат спокойно да бъдат изплащани инвестиции, които се финансират от кредити“, отбеляза изпълнителният директор на Пощенска банка.

Асен Василев: Възможно е да извършим по-плавен преход към евротоДо края на годината предвиждам инфлацията в България да възлиза на около 7%, заяви той

Ягодин коментира и темата защо трябва да ускорим процеса към евроинтеграция чрез присъединяване към еврозоната.

„От 25 години България е готова за влизане в еврозоната. Разбира се, като се спазват всички критерии – Маастрихтски, валутна стабилност, стабилност на личните финанси. 
 
Всички тези неща ги имаме през последните години, с изключение на инфлацията, която до голяма степен е привнесено явление в България, като се изключи инфлацията на заплатите, които очевидно трябва да догонят европейските си аналози. 
 
Това е един нормален процес, който никак не е лош, независимо от настояването на работодателите, че по този начин конкурентоспособността на България се нарушава. Няма как, тези заплати трябва да бъдат увеличени“, категоричен е Ягодин.
 
По думите му всички негативи от процеса отдавна са изконсумирани. 
 
„Позитивите за икономиката ни и дисциплиниране на управляващите са важни фактори да приветстваме наличието на Валутния борд и той наистина изигра своята роля, може би наравно с членството ни в ЕС. Той всъщност стабилизира държавата и закрепи богатството на компаниите и населението. 
 
Така че сега, тази последна фаза, тя е наистина техническа и задачите на нашата държава и регулатори са много по-лесни. Що се касае до населението, така или иначе много от стоките вече се ценообразуват в евро. Мисля, че създаваме малко повече говорене, отколкото е необходимо по тази тема“, подчерта Ягодин.

История на успеха: Как Хърватия изкова пътя си към еврозонатаПриемането на еврото е логичната стъпка за малките икономики, заяви зам.-управителят на Хърватската национална банка

Изпълнителният директор на Пощенска банка коментира и темата за консолидацията в банковия сектор.
 
Според него, теоретично, наличието на повече банки би трябвало да води до по-голяма конкуренция, а от там повече достъпност за по-голям кръг от клиенти. 
 
„В миналото мащабът на една банка се свързваше пряко с нейната теоретична стабилност. Това генерираше по-голямо доверие у потребителите на банкови услуги. В последно време се въведоха сериозни промени в регулаторната рамка на банките и условието колкото по-нарастващи са те, толкова по-големи да са изискванията към капитала. 
 
Съответно, на тези изисквания могат да отговорят по-мащабните играчи, тези, които генерират и по-голяма печалба, която се капитализира и отговаря на регулаторните изисквания. 
 
Но и в последните две-три години, когато банките трябваше да започнат да използват части, а някои и пълния начин за комуникация през дигитални канали, това е свързано с много сериозни разработки с много повече персонал и по-големи разходи за внедряване на тези нови технологии - още повече, че те непрекъснато се осъвременяват и трябва да има едно постоянно инвестиране в тях. 
 
Така че, да, конкуренцията теоретично може да пострада, но като цяло консолидацията може да се разглежда като едно позитивно явление“, допълни изпълнителният директор на Пощенска банка.
 
Още от форума ШУМЪТ НА ПАРИТЕ 2023 вижте тук.

Българският бизнес

Всичко по темата ШУМЪТ НА ПАРИТЕ 2023

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Бате радко
# 0
18:06 | 7 June 2023
Кво знаеш ти за еврозоната бе тъпак, излизал ли си от тая кочина
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg