"Атомстройекспорт" е сглобил реактора за АЕЦ "Белене"

1548

"Атомстройекспорт" е извършил успешно контролно сглобяване в Ижорските заводи на корпуса на реактора за първия блок на АЕЦ "Белене", съобщават от пресцентъра на руската компания, която е част от държавната корпорация "Росатом", информира БГНЕС.

В заводите контролно е сглобен корпуса на реактора ВВЕР-1000 за първи енергоблок на АЕЦ "Белене", който е изработен по поръчка на главния подизпълнител на проекта "Атомстройекспорт".

Това е един от заключителните етапи преди реактора да бъде готов за транспортиране. Цялата технологична операция е наблюдавана от представителите на българската НЕК. Първият реактор за АЕЦ "Белене" ще бъде готов за транспортиране в средата на април 2012 г. Също така са напълно готови за приемане и два парогенератора за АЕЦ "Белене", произведени от ОАО "ЗиО-Подольск".

В съобщението се подчертава, че с това "Росатом" изпълнява всички поети ангажименти за изграждането на втората атомна централа в страната ни.

България започва изграждането на АЕЦ "Белене" още през 80-те години, но с разпадането на социалистическата система проектът е замразен в началото на 90-те години. Новият договор между АСЕ и НЕК за изграждането на АЕЦ е сключен през ноември 2006 г., на базата на който се изпълняват всички дейности по проекта "Белене". През юли 2008 г., след подписването на Протокол за откриване на площадката "Белене", започват строителните дейности.

"Атомстройекспорт" предложи на страната ни един от най-съвременните проекти за атомна станция, който се отнася към поколението 3+. Проектът отговаря на всички изисквания на възложителя и на международните норми и препоръки на Международната агенция за атомна енергия, заявяват от АСЕ.

Една от важните задачи, която стои пред такъв мащабен проект, е намирането на финансиране. Първоначално към проекта прояви интерес германския енергиен гигант Ер Ве Е, но той се отказа през 2009 г. заради неясноти. Държавната корпорация "Росатом", чиято дъщерна компания е АСЕ, също така привлече и инвеститори за "Белене". Това са водещият финландски енергиен концерн "Фортум" и френската компанията "Алтран".

Подписан е тристранен меморандум между НЕК, "Росатом" и чуждестранните инвеститори. В съответствие с него чуждите компании получават възможността да увеличат своя дял в Проектната компания от 1% на 25%, за сметка на намаляването на дела на Русия и България.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Nika
# 0
23:03 | 26 March 2012
What an awesome way to explain this-now I know evryethnig!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg