Авиационният ни сектор - с голям потенциал за развитие

411
Авиационният ни сектор - с голям потенциал за развитие

България подкрепи предложението на ЕК от 1 януари 2011 година в обхвата на Схемата на Общността за търговия с емисии на парникови газове да бъде включен авиационният сектор.

В дискусията по темата в рамките на Съвета на министрите на околната среда на страните от ЕС в Брюксел участва министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров. За първи път страната ни участва като пълноправен член с право на глас, информира пресцентърът на МОСВ.

На дискусията беше отбелязано, че авиационният сектор е с голям потенциал за развитие и в следващите години ще бележи все по-голям ръст. Министър Чакъров подкрепи становището при бъдещото разпределение на квотите емисии да се взема като база растежът на авиационния сектор във всяка страна индивидуално.

Предвижда се включването на авиационния сектор в европейската схема за търговия с емисии на парникови газове да стане на два етапа. От началото на 2011 г. в схемата да се включат емисиите от вътрешните и международните полети от и до летища в рамките на ЕС.

Една година по-късно в схемата да се включат емисиите от всички международни полети, които пристигат или излитат от летища в рамките на ЕС от и до всички дестинации по света. Това ще бъде направено с изменения в директивата за въвеждане на европейска схема за търговия с емисии на парникови газове.

По този начин авиационният сектор ще участва равностойно с останалите индустриални оператори. Целта е ограничаване на влиянието на въздушния транспорт върху изменението на климата в глобален аспект.

В рамките на Съвета министър Чакъров има неформални срещи с еврокомисаря по околна среда Ставрос Димас и с германския си колега Зигмар Габриел. Димас изрази готовността си активният диалог с МОСВ да продължи и страната ни да получава подкрепа в изпълнение на ангажиментите си към ЕС в областта на околната среда. Зигмар Габриел потвърди гостуването си у нас на 19 април.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg