Австрия ни даде подкрепата си за Шенген

1024
Австрия ни даде подкрепата си за Шенген

Австрийският президент Хайнц Фишер потвърди пред Георги Първанов принципната и последователна подкрепа на Австрия за предстоящото присъединяване на България към шенгенското пространство, съобщиха от пресслужбата на президента. Георги Първанов е на официално двудневно посещение в Република Австрия.

В двореца Хофбург двамата президенти разговаряха на "четири очи", след което се състояха и пленарните разговори на официалните делегации.

Те изразиха удовлетворението си от позитивното развитие на двустранния политически диалог и интензивните икономически отношения. Президентът Първанов изрази увереност, че в близко бъдеще Австрия отново ще си върне мястото на инвеститор № 1 в България, а двустранният стокообмен ще надхвърли сумата от 1 млрд. евро.

Президентът Фишер подчерта позицията на Австрия присъединяването на страната ни към Шенген да не бъде обвързвано с други критерии като Механизма за сътрудничество и оценка.

От своя страна Георги Първанов увери своя австрийски колега във волята на всички български институции и политически партии да положат необходимите усилия за изпълнението на техническите критерии за членство в Шенген до средата на месец март тази година.

Българският президент отбеляза, че привнасянето на други допълнителни критерии нарушава предварителната договореност за членство в шенгенското пространство.

Обща бе оценката за важното значение на Пакта за конкурентноспособност на ЕС, който следва да увеличи ефективността на икономиките на страните-членки на Съюза. В същото време президентът Първанов припомни позицията на страната ни за избягване на създаването на Европа "на две скорости". Георги Първанов заяви също така, че за България повишаването на жизнения стандарт и скъсяването на дистанцията между страната ни и по-развитите европейски партньори е водещ приоритет, което налага на българските правителства да провеждат една по-самостоятелна фискална политика.

Сред другите теми, които бяха засегнати, е диверсификацията на трасетата за пренос на енергоресурси, реализацията и приоритетите на Дунавската стратегия.

По-късно в българския културен институт "Дом Витгенщайн" президентът разгледа изложба от рисунки на деца от СОУ за деца с увреден слух „Св. Иван Рилски" в град Търговище и Центъра за хора с физически увреждания „Благовещение" в София, която се осъществява с помощта на УНИЦЕФ - България и фондация "Воля за живот".

В дом "Витгенщайн" държавният глава се срещна и с представители на българската общност в Австрия.

В делегацията на държавния глава са народният представител и председател на Групата за приятелство „България-Австрия" Владислав Димитров, заместник-министърът на външните работи Константин Димитров, секретари на президента.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg