Автобусните превозвачи иска по-ниска такса в София

871
Автобусните превозвачи иска по-ниска такса в София

Националното сдружение на автобусните превозвачи иска от Столичната община да отмени или да намали размера на месечната такса, която членовете му плащат по договорите за междуселищни превози, сключени между тях и общината. Писмото, придружено от становище на заместник-кмета Велизар Стоилов, е внесено в Комисията по транспортна политика на Столичния общински съвет.

По сегашните условия на договорите превозвачите плащат месечна такса без ДДС в размер на 70 лв. за автобуси до 22 места и 140 лв. - за превозни средства с повече от 22 места.Новата цена, според заместник-кмета Стоилов, не трябва да надвишава 50 лева, а според превозвачите - трябва да се мисли за премахването или за драстичното намаляване на сегашните цени.

Основният мотив за исканията им е пазарната ситуации при цените на горивата, нелегалните превози по обслужваните от тях направления и високите такси на автогарите, в които трябва да започват и завършват курсовете си, според нормативните изисквания.

Предложението на Велизар Стоилов е месечната такса да бъде диференцирана на база на екологичните качества, на вместимостта на колите и на категорията на населеното място, което обслужват автобусните линии.

Стоилов предлага още да бъде намалена и месечната такса, която плащат маршрутките в София. Според него условие за това е, че колите извършват обществен превоз на пътници, а не получават субсидии. Предлаганата цена за месеца е 50 лева без ДДС.

Източник: БТА, Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg