Автомагистрала „Марица” ще се изгради като един обособен участък, а „Струма” - на 4 лота

1278
Автомагистрала „Марица” ще се изгради като един обособен участък, а „Струма” - на 4 лота

Правителството реши автомагистрала „Марица” да се изгради като един обособен участък, а „Струма” - на 4 лота. Двата инфраструктурни обекта са включени в индикативния списък на приоритетните проекти, предвидени за финансиране по ОП „Транспорт”. Стратегическото значение на пътните съоръжения за развитието на трансевропейската транспортна мрежа и динамичното развитие на региона изисква прилагането на гъвкав подход с цел ускорена подготовка и изпълнението им.

67 км от автомагистрала „Марица” (от км 5 до км 72) ще бъдат изградени като един обособен лот. Тя ще свързва „Тракия” при пътен възел Оризово с Капитан Андреево. Индикативният бюджет на проекта е 208,6 млн. евро.

Строителството на „Струма” ще бъде разделено на 4 части - Лот 1 Долна Диканя-Дупница (16,78 км), Лот 2 Дупница-Симитли (45 км), Лот 3 Симитли-Сандански (56 км) и Лот 4 Сандански-Кулата (15 км).

Участъците Долна Диканя-Дупница, Дупница-Симитли и Сандански-Кулата ще се реализират в програмния период 2007-2013 г. Участъкът Симитли-Сандански ще се подготви до 2013 г. и ще се реализира със средства от Европейския съюз в следващия програмен период 2014-2020 г.

Индикативният бюджет на „Струма” е 600 млн. евро. Проектът има изготвена „Оценка за съвместимост” и издадено решение по ОВОС. Поради това, че трасето на аутобана преминава през Кресненското дефиле, което е най-чувствителният участък, решението по ОВОС на Министерството на околната среда и водите включва изграждането на мостове и 6 тунела с дължина между 3,45 и 4,45 км за тази част от автомагистралата.

В срок от 5 работни дни от влизане на решението на Министерския съвет в сила, изпълнителният директор на Фонд „Републиканска пътна инфраструктура” (ФРПИ) трябва да изготви и да съгласува с вицепремиера Меглена Плугчиева и с министрите на транспорта Петър Мутафчиев и на финансите Пламен Орешарски актуален план за действие. Той трябва да включва дейностите по подготовката на двата проекта, отговорните институции и срокове. На всеки три месеца изпълнителният директор на ФРПИ ще отчита изпълнението на плана пред правителството.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg