Автомобилният бранш се обедини в една организация

426
Автомобилният бранш се обедини в една организация

В присъствието на министъра на транспорта Петър Мутафчиев, заместник-министърът на транспорта Георги Петърнейчев и представители на четири браншови организации в автомобилния транспорт (БАСАТ, СОАТ, АЕБТРИ, Съюз на международните превозвачи) днес беше официално учредена Конфедерация на съюзите от автомобилния транспорт (КСАТ). С този акт приключи процесът на обединяване на автомобилния бранш в една организация.

По време на събитието министър Мутафчиев изрази своето удовлетворение от обединяването. „Това ще бъде голям плюс при оформянето на една единна национална политика в автомобилния транспорт. Със създаването на конфедерацията ще имаме възможността да изпълним един ангажимент, който като управляващи поехме, а именно делегирането на определени функции от държавата на бранша, допълни той.

По думите му това са функции, които са позволени от европейските директиви и ще бъдат предоставени с промяната на нормативната уредба. По този начин той ще има по-активна роля при решаването на проблемите, които възникват в областта на автомобилните превози. Държавата ще продължава да контролира процесите и да създава регулаторни рамки, уточни Мутафчиев.

Той бе категоричен, че първото, което ще се направи е да се подпише споразумение с автомобилния бранш. Това ще позволи на Министерството на транспорта да прехвърли определени правомощия на бранша, свързани с разпределението на всички разрешителни. Разбира се могат да се определят и други правомощия, които да бъдат прехвърлени. Те ще бъдат уточнени след поредица от срещи на експертно ниво, обясни още транспортният министър.

Ръководството на Министерството на транспорта не се страхува от това, че автомобилният бранш ще бъде единен. Пожелавам на всички останали браншови организации в областта на транспорта да направят същата крачка напред. За нас това е добър знак на взаимодействие между държавата и хората, които работят в транспортната сфера, каза в заключение Петър Мутафчиев.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg