Б. Борисов: Аз поех политическата отговорност

1070
Б. Борисов: Аз поех политическата отговорност

„Ако баща ми бе жив днес, той със сигурност щеше да ми каже - „Сине, ти си будала! Да поемеш сам отговорността, с малцинство в парламента, при този пасив!" Да знаете, че всичко това го направих само от дълг към Родината!" Това заяви премиерът на България Бойко Борисов по време на четвъртата годишна среща на бизнеса с правителството, което тази година протича под надслов „Накъде след първите 100 дни на правителството: България в търсене на нов модел за растеж". Събитието е организирано от в. „Капитал" и КРИБ.

Той се обърна към представителите на бизнеса у нас в залата с думите - „Искам да знаете, че това правителство заслужава доверие от бизнеса, Вашето доверие. Можехме да не съставим бързо правителство, страната ни да изпадне в правителствена криза и сега аз да задавам въпроси „Какво правим сега?" Но ето, че се нагърбих със задачата!"

По отношение на наследството от предишния кабинет на страната, министър-председателят Бойко Борисов посочи, че новите министри приемат много тежко завареното и няма как да се спре да се говори постоянно за това.

В откриващата събитието реч премиерът направи бърз преглед на актуалното състояние на бюджета, като говори за значимостта на балансирания бюджет, за енергийните проекти и др. и накрая отговори на въпроси на представителите на бизнеса.

„За първи път през октомври сме на плюс - с 52 млн. лв. Свихме разходите с 15 млн. лв. Така че вече може да говорим, че имаме балансиран бюджет", обяви Борисов в словото си. „Този сигнал е много важен за външните ни партньори, за инвеститорите, влияе на лихвите по кредитите и за финансовата ни стабилност като цяло. Най-важните ни приоритети са финансовата стабилност и сигурността", обяви премиерът. За финансови съветници са избрани Кристалина Георгиева, вицепрезидент и корпоративен секретар на Световната банка, Илиян Михов, професор по икономика, INSEAD Сингапур, и Любомир Христов от Института на дипломираните финансови консултанти (ИДФК) и бивш изпълнителен директор на ЦД.

По думите на премиера направеното за първите 100 дни управление на кабинета е свършена много работа. „Пуснаха средства по еврофондове, осигуриха се средства за метрото, естакадите, очаквам през февруари да започне строителството на Лот -II на автомагистрала Тракия. Всичко това означава, че ще има много работа за строителните компании".

За енергийните проекти в страната Бойко Борисов коментира, че много от тях имат своят политически нюанс. „Големите държави, с големите си проекти следват своята политика", обяви премиерът. Според него е хубаво да имаме втора АЕЦ, но до момента има много неясноти около проекта.

„Досега не са направени финансови разчети, няма анализ колко средства ще са необходими, за колко време ще се избие инвестицията, колко ще струва произвежданата енергия и къде ще се продава тя. Няма решение по нито една тема", припомни Бойко Борисов, като допълни, че на всички срещи с държави, в които се произвежда атомна енергия са го питали, защо направихте този избор за АЕЦ Белене. Според министър председателя съществува и риск след като се дадат държавни гаранции за финансирането на проекта, предвид, че реакторите за централата са от друго поколение да бъдат също затворени. „Какво правим тогава?", попита риторично премиерът. „Сега пред нас въпросът е да оставим всичко направено досега на площадката да се срине или да търсим начини за финансиране на проекта."

По отношение на Бургас-Александруполис Бойко Борисов припомни, че липсват гаранции за опазване на екологията и хората гласуваха негативно в референдум. „Какво имаме тук. Ние, като някакви лихвари искаме само да събираме само пари за отпуснатия терен, като пропускаме големия бизнес - преносът на суровината с танкери. Защо това да не се обслужва от наш флот?"

Бойко Борисов направи заявка пред бизнеса, че целта на правителството от 1 януари 2010 г. е „Всичко, което е на хартиен носител да се изчисти и като пуснете отчетите си по електронен път, от НАП да могат да ги теглят". По отношение на електронното правителство, премиерът образно обясни, че то се прави по модел на автомагистралите - на лотове, като се започне от най-важното.

Направи впечатление, че на въпросите за това какво иска държавата от бизнеса, освен запазване на работната ръка и осигуряване на работа, за мястото и ролята на България на Балканите, както и за енергийно проекти от добив на енергия от възобновяеми източници, премиерът бе лаконичен за разлика в отговорите са на въпроси, засягащи правосъдието и вътрешния ред в страната.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

anonimen
# 0
15:11 | 3 November 2009
boiko nqma da ni preebe ...shte vidite !!!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg