Б. Борисов: Забранил съм "ще" и "замразявам"

926
Б. Борисов: Забранил съм

От догодина са предвидени 500 млн. лв, за увеличаване на пенсиите и 220 млн. за добавка за старост , заяви Бойко Борисов днес след заседанието на Министерски съвет. Увеличението е заложено от кабинета на Сергей Станишев, на парите плащам аз, подчерта премиерът. Освен „ще" Борисов е забранил употребата на думите "замразявам и спирам" за финансовия министър.

За момента не са заложени никакви постъпления на пари от еврофондовете, защото за Борисов тяхното пускане все още не е факт. Той обеща висока социална ангажираност на правителството като за бедните, болните и възрастните ще отиват парите от допълнителните постъпления в бюджета.

Парите за инфраструктура и земеделие трябва да идват от Европа, за да може нашият бюджет да не бъде натоварван и той да отива за други дейности, заяви Борисов. Борисов. Премиерът ще сезира прокуратурата за сделката между Националната електрическа компания (НЕК) и „БНП Париба" за заем от 250 млн. евро за проекта АЕЦ Белене.

Кредитът стана изискуем, след като компанията отчете загуба от над 42 млн. лв. за първите шест месеца. „Заради тяхната некадърност ще платим с 20 млн. повече, ако не успеем да предоговорим. А некадърник, заради който ще плащам с 20 млн. повече за година или утре могат да ми вземат 0,5 млрд. от бюджета при минус 3 млрд., трябва да отиде в затвора, не да бъде махнат", категоричен беше премиерът след днешното заседание на Министерски съвет.

Няма да има увеличение на минималните работни заплати и пенсиите до 15 юни 2010 г. обяви финансовият министър Симеон Дянков от своя страна. Няма да има увеличение на преките данъци в Бюджет 2010 и се намалява осигурителната тежест от януари с 2 процента, поясни той. Не се предвижда и намаляване на обезщетението за безработица. Бюджет 2010 е направен на базата на спад в икономиката от 2%, подчерта министърът. Той предвижда промени във фискалната рамка в средата на следващата година, което ще зависи от хода на икономиката и развитието на кризата.

500 милиона лева са заложени в бюджет 2010 за 9%-то увеличение на пенсиите, отделно са заложени 220 млн. лв за допълнителни заплащания за пенсионери. С още 2 % е предвидено да спадне осигурителната тежест за работодателите до края на програмата на ГЕРБ. Това може да бъде решено още в средата на следващата година, уточни Дянков, който очаква световните икономически сили да покажат стабилен ръст след началото на 2010г. Междувременно стана ясно, че по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков освободи изпълнителния директор на ИА „Одит на средствата от Европейския съюз" Райка Онцова.

Мотивът за освобождаването й е, че като ръководител на ведомството Онцова своевременно не е уведомила вицепремиера за получени писма от Европейската комисия и спешните мерки, които трябва да се предприемат за отстраняване на пропуските. По този начин информацията не е достигнала своевременно до министър-председателя и всички компетентни органи.

На 12 и 13 август т. г. Европейската комисия е изпратила писма относно процедурите за оценка на съответствието на оперативните програми „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика", „Транспорт" и „Техническа помощ". Те се изпращат чрез европейската информационна система, а адресати са изпълнителния директор на ИА „Одит на средствата от ЕС". В Европа няма страна, която би могла да си помисли за отклоняване на еврофондове, защото там са изградени системите за управление и контрол, така че това да не се случва, заяви Надежда Сандолова, член на Европейската сметна палата, която представи принципите на работа в нея пред членовете на двете парламентарни комисии по бюджет и финанси и външна политика и отбрана.

Въпрос на манталитет е правилното разходване на еврофондовете в страната-членка, изрази личното си мнение Сандолова защо се случват злоупотребите с евросредства у нас. Тя припомни, че за доклада на Европейската сметна палата от 2007 България фигурира като страна, отклонявала средства. Предстои през октомври Европейският парламент да приеме доклада на сметната палата за 2008г. Според Сандолова активната политика по контрол и управление на парите за правилно разпределение на европейските фондове е ключово поведение за всяка страна-член, която иска да си върне добрия имидж.

Месец след съставянето на новото правителство на ГЕРБ /27 юли-бел. Ред/ , партията на Бойко Борисов доведе до покачване на оптимизма в България, най-бедната страна в Европейския съюз (ЕС), посочва изследване на Галъп Интернешънъл, цитирано от Ройтерс. Подкрепата за ГЕРБ, водена от харизматичния премиер Бойко Борисов, нарасна с 6,6% до 46,3%, докато партията получи 39,7% на изборите през юли, сочат данните от проучването, проведено в първите дни на август.

Подкрепата за Българската социалистическа партия (БСП) спадна рязко с 3,9% до 13,8% спрямо техните резултати на изборите от 17,7%. Българите наказаха предишния кабинет за превръщането на балканската държава в черната овца на Европейския съюз, след като Брюксел замрази милиони евро помощи от ЕС миналата година заради измами и липсата на резултати в борбата срещу корупцията и организираната престъпност. Новото правителство започна проверки във всички министерства и държавни агенции като част от обещанието си да постави корумираните служители зад решетките и да изчисти образа на България като най-корумпираната страна в ЕС. За сега процесът върви...

Източник, снимка/БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg