Б. Данев: Подкрепяме Дянков

2128
Б. Данев: Подкрепяме Дянков

Всяко ограничение на политиците е положително Трябва да им се слагат рамки. По тази причина подкрепяме пакта за финансова стабилност на вицепремиера Симеон Дянков, защото слага рамки на политическия волунтаризъм. Това заяви председателят на Българската стопанска камара /БСК/ Божидар Данев пред БНР.

Кризата е породена от политиците, каза той. Политиците вземат държавните дългове, за да запазят властта си. Дори крупните гиганти имат 90% дългове от БВП, това е липса на доверие към политиците в Европа. Но Европа е безлична, защо не говорим за Полша, Естония, Дания и Холандия, а говорим само за Гърция. Всяко ограничение на политиците е положително, трябва да им се слагат рамки. Затова ние подкрепяме пакта на Дянков, категоричен е Данев. Според него, драмата е, че инвестиционните банки, които управляват държавния дълг, играят спекулативно. Божидар Данев е убеден, че трябва да се създаде бизнес среда, за да имаме производство.

Той посочи, че дилемата на Европа е дали растежът ще убие дълга или дългът ще убие растежа. В България въпросът е дали реформите ще постигнат растежа или чрез рестрикции ще направим тези постижения, добави Данев.

За европейския пакт за стабилност, президентът на КНСБ Пламен Димитров каза, в Европа положението продължава да бъде тежко. Моята оценка е, че положението е не дотам управляемо. България има интерес да има гаранции за това, че ще се изпълняват правилата в пакта за финансова стабилност. Европа няма визия как да привлече инвестиции, на този въпрос отговор пактът не дава, категоричен е Димитров.

Политиците винаги могат да правят капани на участниците на социалния диалог, каза Божидар Данев, председател на БСК. Когато ти дадат права, правата започват от даването правата напред, а те искат да ни върнат 4 години назад. Но и това ще го преживеем, преживели сме 12 правителства, подчерта той.

От своя страна д-р Константин Тренчев, президент на КТ "Подкрепа" заяви, че от работниците на черно губят всички, губи и самият работник. "Държавата е в криза. Когато завишаваш критериите, а субектите намаляват, това е абсурд. Второ, по този начин някой цели да ни създаде излишна работа да не гледаме какво става в държавата. Цялата работа тръгна от желанието да разкарат една организация от тристранния съвет. Оттам е цялата дандания. Устойчивостта на една система не се подчертава ако непрекъснато правиш промени", обясни Тренчев.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров коментира искането на премиера Борисов годишните отпуски на служителите в държавния и частния сектор да се изравнят. В момента държавният служител, както и служителите в частния сектор имат по 20 дена отпуска по закон годишно, те са изравнени от миналата година, обясни Димитров.

Божидар Данев посочи, че проблемът е, че нараства процентът на заетите в публичния сектор, в сравнение с тези от реалния сектор, а реалният сектор храни публичния сектор. Това е огромен проблем, добави той.

За стачката в "Мини Марица Изток", Пламен Димитров обясни, че в последните седмици се водеха интензивни преговори с цел да се изпълни споразумение, подписано през юли и "което за съжаление не се изпълнява". Няма такъв рекорден добив в "Марица Изток" от това, което са произвели сега хората там. В 20 ч. тази вечер започват ефективните стачни действия и всеки ден мините ще губят, вместо да получат хората тези 7-8 млн. лева печалба, сега мините ще губят, категоричен е Димитров. 

Автор: Теодор Минчев

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg