На 24 декември отбелязваме Бъдни вечер. Народът я нарича още Суха Коледа, Малка Коледа, Крачун, Детешка Коледа, Мали Божич, Наядка. Това е един от най-важните семейни празници в календара.

Днешният ден е последният от четиридесетдневните коледни пости, започвали на 15 ноември. На трапезата се поставят нечетно число постни ястия. Те трябва да бъдат седем - колкото са дните на седмицата, или 9 - колкото трае бременността. Има и райони у нас обаче, в които на празничната маса се поставят 12 ястия - колкото са месеците в годината.

Задължително се хапват днес сърми, варено жито, баница с тиква, ошав и др. Най-важното ястие на трапезата на Бъдни вечер е питката с късмети. Разчупва я най-възрастният на масата, а първото парче се оставя на Богородица. Най-голям късметлия в дома пък е този, на когото се падне паричката.

Традицията повелява никой да не става от масата, докато трае вечерята. Трапезата не се раздига, за да не избяга късметът. Според народните вярвания на нея през нощта сядат починалите, за да хапнат.

Преди вечерята цялата къща, както и трапезата, се прекадяват с тамян. Така се прогонват злите и нечисти сили от дома.