Българи и румънци се карат за броя на туристите

647
Българи и румънци се карат за броя на туристите

"Румънци и българи се карат за броя на туристите" пише днес в заглавие румънският вестник "Котидианул" и допълва, че българите твърдят, че над половин милион румънци са били на почивка в България, а румънците са на мнение, че тази цифра е преувеличена.

"По наши оценки броят на румънците, които са отишли в България, е около 150 хиляди души от началото на годината. През 2006 година са били около 120 хиляди", каза Траян Бъдулеску, който е говорител на Националната асоциация на туристическите агенции в Румъния. Според него завишената цифра на българските власти включва и броя на хората, които само са преминали през България.

Според данни на българската Агенция по туризъм 540 хиляди румънци са посетили България през първите осем месеца на 2007 година, което е с 120 процента повече спрямо същия период на 2006 година, припомня в. "Котидианул".

Вестник "Гъндул" информира днес, че българските учители са в безсрочна ефективна стачка от вчера. Исканията на учителите за 100-процентно увеличение на заплатите според министъра на образованието Даниел Вълчев е невъзможно да бъдат реализирани, отбелязва румънското издание.

Бивш премиер и шестима бивши и настоящи министри в Румъния са обект на разследване на специална комисия в президенството, която трябва да изготви доклад за всеки от случаите и да го предостави на държавния глава Траян Бъсеску.

Въз основа на докладите Бъсеску има право да реши дали е съгласен да започне наказателно преследване срещу разследваните висши държавни чиновници или да поиска класифициране на случая. Положението е по-деликатно за двамата действащи министри - правосъдния министър Тудор Киуариу и министъра на труда Паул Пъкурару, за които президентът може да поиска да бъдат отстранени от длъжност, ако срещу тях започне наказателно преследване.

Бившият премиер Адриан Нъстасе, бившият транспортен министър Мирон Митря, бившият министър на отбраната Виктор Бабюк, бившият министър на комуникациите Жолт Над и бившият министър на икономиката Кодруц Шереш също са разследвани от президентската комисия, отбелязва вестник "Гъндул".

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg