Българите купуват два пъти по-скъпа храна в сравнение с германците. Например килограм захар в Германия струва 1.30 лева, а у нас - 2.24 лева. Само от януари храните в България са поскъпнали с близо 25 %. Данните са на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

С по-високи цени са брашното, млечните продукти, яйцата и варивата. Така например килограм ориз струва 2 лева и 24 стотинки при 1.99 за януари. Сиренето поскъпва с 20 стотинки, а яйцата с шест. Кашкавалът скача с 4 лева - от 7 и 80 за килограм до 10 лева и 40 стотинки.

В сезона, когато хората затварят буркани, най-скъпа е захарта. Тя скача с 58 % до 2 лева и 40 стотинки за килограм. В Германия е е 56 евроцента, или лев и десет.

"Би трябвало тази захар да струва в нашите магазини 1,45 лева, а това брашно, което виждате, да струва 56 стотинки", коментира Едуард Стойчев - председател ДКСБТ. Според него високите цени са поради липсата на конкуренция.

"Този търговец реализира в момента някаква свръхпечалба, но след като няма конкурент, който да застане в съседния магазин, да пусне тези продукти, купувайки ги дори от магазин в Германия, да ги купи там и да ги докара тук, понеже няма мито, той би продавал доста по-евтино, обаче това не се прави", коментира Едуард Стойчев.

Прогнозите на експертите са храните да започнат да поевтиняват през ноември.

Източник: БГНЕС