Българите не са съгласни на лишения заради кризата

791
Българите не са съгласни на лишения заради кризата

Мнозинството от българите не са съгласни от допълнителни лишения заради кризата. Това показват данни от национално представително проучване на общественото мнение на институт "Отворено общество" през март т.г.

Изследването е за нагласите на хората за икономическата ситуация в България и публичните политики в условия на икономическа криза. Над 85% от анкетираните отговарят отрицателно на въпрос, дали биха се съгласили доходите им да намалеят с 5%, за да се избегне задълбочаването на икономическата криза в България.

Близо две трети от анкетираните определят положението в страната като непоносимо и казват, че тяхното финансово състояние през последните 12 месеца се е влошило, и че са засегнати от кризата.

Въпреки това около 50% от българите очакват през следващите 12 месеца икономическата ситуация в страната да се стабилизира и да започне да се подобрява. Данните показват, че постепенно пред хората намалява и страха от увеличаване на безработицата.

През март около 29% от анкетираните изразяват очакванията, че безработицата ще се увеличи, докато през същия месец на миналата година от това са се страхували 48% от хората.

Въпреки финансовата криза в съседна Гърция, доверието в България в банковата система остава стабилно, както и доверието в българския лев. Намалява процента на хората, които желаят бързо преминаване от лев към евро в България. Около две трети от хората имат големи проблеми да обслужват кредитите си, като за една трета от тях този проблем е ежемесечен, и процентът им нараства.

Общественото мнение е поляризирано по отношение на антикризисните мерки на правителство. За последните 5 месеца българските граждани са се информирали за антикризисните мерки на правителството. Това е довело и до три пъти нарастване на неодобрението на хората. Мерките се радват на одобрение на 31% от анкетираните, докато 30% не ги одобряват, около 25% от хората смятат, че никакви мерки не са предприети.

С най-силна подкрепа се ползват идеите за намаляване на данъците и осигуровките - 70%, държавните служители сами да поемат осигуровките си - 60%, както увеличаване на акциза на алкохола и цигарите- 51%. Най-малка подкрепа среща предложението за намаляване на пенсиите- 9% и за увеличаване на ДДС и плоския данък - 12%.

Според директорът на институт "Отворено общество" Георги Стойчев в изследването се казва, че колкото повече хора са засегнати от една мярка, толкова по-малка е подкрепата за него. Това показва за липса на солидарност сред обществото.

Според анкетираните в последните 12 месеца, най-голям напредък България е постигнала във вътрешния ред и сигурност. За последните шест месеца двойно се е увеличил и процента на хората, които са недоволни от това, как се развива страната при управлението на Бойко Борисов. През март 41% от анкетираните смятат, че като цяло България се развива към по-добро при това управление, а 32% смятат, че страната се развива към по-лошо. През март миналата година процентът на скептиците е бил около 15.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg