Българите пият от стрес и труден живот

1669
Българите пият от стрес и труден живот

Българите пият заради стреса и трудния начин на живот, показва изследване на Националния център по обществено здраве и анализи. Според данните всеки пети българин употребява алкохол редовно, съобщи пред БТА доц. д-р Пламен Димитров от НЦОЗА. Всеки трети мъж в България редовно консумира алкохол.

Редовно алкохол употребяват 33 на сто от мъжете и 9.5 на сто от жените. Според експерта ежедневна е консумацията на концентрат при 12.5 на сто от изследваните, като делът на мъжете е 3 пъти по-висок от този на жените. Всеки ден вино консумират 2.7 на сто от мъжете и 1.5 на сто от жените. Ежедневно бира пият 21.7 на сто от мъжете и 5.1 на сто от жените, без съществени различия във възрастов аспект.

Злоупотребата с алкохол е по-често разпространена при мъжете във възрастта 35-44 и 45-54 години, а сред жените - във възрастта 35-44 години.

При повечето от анкетираните консумацията на алкохол е в "разумни" граници – 70.6 на сто от мъжете и 84.6 на сто от жените. Високо рискова е седмичната алкохолна консумация при 8.1 на сто от мъжете (предимно във възрастовите групи до 54 години) и 1.5 на сто от жените (на възраст 45-54 г.).

Изследването показва, че делът на мъжете с рискова и високо рискова консумация на алкохол е по-висок в селата, а на жените - в градовете.

Всяко пето българче на 16 г. се е напивало веднъж в последния месец.

Националното проучване на факторите на риска за здравето показва, че мъжете и жените с рискова и вредна консумация на алкохол са с повишено артериално налягане, най-често във възрастта 55-64 г., наднормена телесна маса или затлъстяване, повишен холестерол в серума, чувство на напрежение, притеснение или тревога.

Най-висок е рискът от алкохола за цироза на черния дроб, рак на храносмилателната система, рак на горните дихателни пътища, хеморагичен инсулт, травми и други. Намира се също връзка с хипертонията, чернодробния рак, дебатира се такава с рак на гърдата, колона и ректума.

Резултатите показват, че във възрастовата група 20-44 години при мъжете - 5,6 на сто от смъртните случаи са от злокачествени новообразувания, 44,9 на сто от смъртните случаи са от чернодробната цироза, 41 на сто от смъртните случаи травмите се дължат на алкохола.

Над 200 милиона европейци пият ежедневно. Съгласно официални данни на Световната здравна организация през 2007 г. консумацията на чист алкохол в България сред населението на възраст над 15 години е 10.04 литра на глава от населението за година.

Данните на СЗО показват, че през същата година страната ни се е намирала на 18-то място в Европейския съюз, като водещи в своеобразната класация са Люксембург, Чехия и Ирландия. През 2008 г. страната ни е била на 14-то място, а през 2009 г. - на 13-то място сред 22 страни на ЕС, за които има данни.

Трябва да се има предвид, че това е официално регистрирана консумация, уточнява експертът. В страните от Балтийския регион и Югоизточна Европа нерегистрираната консумация е висока, като някои източници я определят като 5 литра на възрастен на година.

Според "Евробарометър" най-висок процент на общо употребяващи алкохол в Европейския съюз се открива в Дания - 93 на сто, Швеция - 90 на сто и Холандия - 88 на сто, а най-нисък в Португалия - 58 на сто, Италия - 60 на сто и Унгария - 64 на сто. За България този процент е 73 на сто.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...