Българите работят евтино, но неефективно

2491
Българите работят евтино, но неефективно

„Евтиният труд на българите е капан, от който икономиката скоро няма да излезе", предрича директорът на Унгарския институт за световна икономика професор Андраш Инотай, който направи интересни явления в София.

Според Андраш Инотай инвеститорите окончателно ще напуснат България и то при всеки опит за рязко вдигане на доходите. Професорът участва в наскоро организиран от софийското бюро на фондация „Ханс Зайдел” форум, който бе посветен на цената и качеството на труда в българската икономика. Ето още някои изводи от проведената дискусия:

Скъсаната нишка между познания и практика

В България се работи неефективно, производителността на труда е много по-ниска в сравнение с развитите страни в света. В момента вилнее глобална криза, в която България може да оцелее само, ако поддържа поне пет процента ежегоден икономически растеж. Такъв ръст ще се постигне единствено, ако българите повишат производителността на труда, влаган в брутния вътрешен продукт. Такава е оценката на шефа на Унгарския институт за световна икономика професор Андраш Инотай.

Сегашната ситуация не е оптимистична: българското население галопиращо застарява, а от страната масово изтичат „мозъци”. Образователната система изостава с десетилетия от международните стандарти, все повече деца отпадат прекалено рано от училище. Къса се и връзката между онова, което учат децата в клас и изискванията на пазара на труда.

Пътища - да, но трябва и друго!

Унгарският професор коментира по неочакван начин иначе похвалните усилия на българското правителство да строи магистрали и да подобрява инфраструктурата. Според него България е заплашена от съдбата на испанската провинция Андалусия, където години наред се харчеха огромни пари за строежа на магистрали:

„В Южна Испания бяха убедени, че добрите пътища ще докарат солидни инвестиции, благодарение на които ще се открият много работни места. Но се случи точно обратното - инвестициите намаляха, а безработицата нарасна. Никой не си даде сметка, че без адекватно развитие на човешкия капитал, инвестициите няма да потекат по магистралите”, казва професор Инотай.

Ниските заплати не са достатъчен магнит

Звучи шокиращо, но дори с ниските си заплати България вече отпада от конкуренцията на световния пазар за нови капиталовложения. Пък и българското заплащане вече далеч не е толкова ниско. Един германски предприемач прави сметки да се премести от България в Индия, където работните заплати са три пъти по-ниски от българските, разказва изпълнителният директор на Германо-българската търговско-промишлена палата д-р Митко Василев.

И все пак чуждестранните инвеститори се вълнуват едва на второ място от заплатите, неразвитата инфраструктура или корупцията. Първата им грижа е свързана със средния технически персонал. В България тъкмо този персонал става все по-дефицитен, а професионалната му квалификация предизвиква все повече критики. 50-те университета в България бълват висшисти с екзотични професии, които твърде често нямат никаква връзка с потребностите на пазара на труда.

В същото време инвеститорите търсят под дърво и камък техници и оператори със средно образование, които са усвоили професионални умения според изискванията на бизнеса в развитите страни. И съответно удрят на камък, защото системата на българското професионално образование отдавна не е в състояние да произведе търсените кадри. Германските инвеститори в България решават проблема, като изграждат собствени центрове за професионално обучение. Понастоящем за едно място в тези центрове се борят 60 кандидати.

Собствено жилище – слаба трудова мобилност

Българският пазар на труда се отличава с още един недостатък: той не е гъвкав. Професор Андраш Инотай от Унгарския институт за световна икономика открива една изненадваща причина за това: българите предпочитат да купуват, а не да наемат жилища. Тоест, те по-трудно ще приемат работно място далеч от дома си. „На Запад предпочитат да живеят под наем. Така участниците на пазара на труда са далеч по-мобилни и в географски, и в професионален аспект”, твърди шефът на Унгарския институт за световна икономика професор Андраш Инотай.

Източник: Дойче веле

Всичко по темата Пенсионната реформа

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Gracelin
# 0
03:12 | 20 December 2011
Your story was ralely informative, thanks!
Виж си Унгария бе младеж?
# 1
12:11 | 22 November 2011
Унгарския специалист като е толкова умен да си помогне на страната! Унгария поиска от Международния валутен фонд (МВФ) да сключи предпазно споразумение за финансова помощ, съобщи capital.bg. Като те имат произв. и т.н затова са след нас по рейтинг и доверие на инвестиции.
sdfg
# 2
09:11 | 21 November 2011
Бизнеса е толкова алчен, че прокара прецедент и германците се напълниха с кюрди, американците с мексиканци, холандците с цигани, и англичаните с негри. Това е един друг поглед върху максимата: "Евтиното излиза скъпо".
Столипиново
# 3
23:11 | 20 November 2011
Аде нема нужда германскио предприемач да се премести от България в Индия, в Дорфмунд сме се преместили ние индииците от Столипиново!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg