Българите с нормално за ЕС миграционно поведение през 2006 г.

477
Българите с нормално за ЕС миграционно поведение през 2006 г.

Българските граждани са с нормално за ЕС миграционно поведение се казва в
Доклад за миграционната обстановка в Република България през 2006 г., съобщи пресцентърът на ЕС.

Според доклада малко над 23 млн. души са преминали границите на България през 2006 г., което е с 2% повече, в сравнение с 2005 г. Около 8.3 млн. от тях са българските граждани и близо 15 млн. - чужденците, информира Money.bg.

Влезлите в страната са повече от излезлите, но разликите не са големи - около 4.20 срещу 4.18 при българските граждани и 7.5 млн. срещу 7.38 млн. при чужденците.

Миграционната обстановка в страната за 2006 г. се характеризира с увеличение на пътникопотока през границите, засилване на тенденцията за увеличение на продължително пребиваващите в България граждани на държави от ЕС и понижаване броя на лицата от трети страни.

Според доклада са утвърдени ефективни механизми по осъществяване на контрол по пребиваването на чужденци в страната.

Със статут на постоянно пребиваващи към края на 2006 г. в страната са регистрирани около 55.7 хил. чужденци, установили се, както досега, предимно в големите градове - 35% в София, 9% - в Пловдивски регион, 8% - във Варненски регион, 5% - в Бургаски регион.

Статут на продължително пребиваване с разрешен срок до една година пък са получили 14.7 хил. чужденци - с 20% повече от предходната година. От тях най-много са гражданите на Република Македония (2252), Турция (2051), Великобритания (1840), и Руската федерация (1075).

Преобладаващите основания да се разреши продължително пребиваване в страната ни са редовно обучение във ВУЗ, осъществяване на търговска дейност, брак с български гражданин или с постоянно пребиваващ в страната чужденец, чуждестранни специалисти.
Запазва се тенденцията от последните три години за увеличаване на интереса за получаване статут на продължително пребиваване от граждани на Великобритания - през 2006 г. те са с 50% повече от предходната година.

Отчита се запазване на големия брой германски и гръцки граждани, както и изявено желание за придобиване статут на продължително пребиваване в страната на граждани на Кипър и Италия.

Близо 13.5 хил. са молбите за придобиване на българско гражданство, като най-голям е делът на тези на основание български произход или родител български гражданин. Подадени предимно от граждани на Република Македония (8240), Молдова (2467), Сърбия (716), Израел (508), Украйна (506), Русия (439) и Албания (421).

6.73 хил. от тези молби са удовлетворени.

567 са молбите за освобождаване от такова, което е със 125 бр. по-малко от 2005 г.

Според доклада и направеното през 2006 г. социологическо изследване на тема „Нагласи за емиграция сред пълнолетното население на България" се очертава нормално миграционно поведение на българските граждани, сравнимо с това на средностатистическия гражданин на ЕС. Съществен принос за това са стабилната икономика и сравнително ниската безработица, сравнима с тази на ЕС.

През 2006 г. са предприети мерки за повишаване на административния капацитет на органите за миграционен контрол в съответствие с европейските стандарти в тази област. Въведен е в експлоатация първият в страната Специален дом за временно настаняване на чужденци в гр. София, кв. Бусманци.

Към Министерския съвет активно работи и Държавната агенция за бежанци.

Докладът съдържа и информация за хармонизирането на българското законодателство и практика с нормите на ЕС в областта на миграционната политика.

Предвижда се в ролята си на външна граница на ЕС страната ни да продължи да бъде подлагана на засилващ се миграционен натиск, допълва още Money.bg.

Нейното присъединяване към ЕС налага актуализиране на механизма по контрола и регулирането на миграцията в страната, както и разработване на дългосрочна стратегия и концепция за управлението на процесите в тази сфера.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg