Българите са едновременно мързеливи и трудолюбиви

2229
Българите са едновременно мързеливи и трудолюбиви

Българите са едновременно и мързеливи и трудолюбиви. Те са красиви, умни, хитри, завистливи и бедни. Това са данните от изследване на „Отворено общество" - „Социални дистанции и етнически стереотипи за малцинствата в България".

Проучването е абсолютно представително и проследява отношението към някои нови етнически групи, например емигранти от Африка и Югоизточна Азия. Най-добре са приети гражданите на Европейския съюз, коментира резултатите от изследването експертът от „Отворено общество" Алексей Пампоров.

Англичаните и руснаците са също много добре приети в нашето общество, както македонците, бесарабските българи, сърбите и украинците. Според изследването с тях сме съгласни да сключим брак, но не ги искаме за директори.


Същевременно Пампоров каза, че изследването показва, че когато не искате да сключите брак с някого, вие не искате и той да ви бъде началник. Добре приети са турците, арменците, българомохамеданите, евреите, но те не са желани за брак, а по-скоро за съседи и приятели, коментира Пампоров.

Според анкетираните към китайците и ромите имат еднакво отношение. Най-трудно са приети арабите, албанците и кюрдите. В повечето случаи те са нежелани. Странно е, че японците са приемани за съседи и началници, но не и за съученици на децата ни. Според наложените стереотипи ромите са купонджии, хитри, мръсни и бедни.

Тъй като тези стереотипи не са свързани е възможно да бъдат преодолени. Стериотипите за арменците са , че са доста богати, търговци и бижутери. Подобен тип свързани стереотипи трудно би могъл да бъде променен.

Според всеобщите представи руснаците са сърдечни, весели и красиви, при тях единственият лош стереотип е любовта им към чашката.

Изследването показва, че колкото по-малко познаваме едни хора, толкова повече предрасъдъци имаме към тях и е възможно на базата на своите предрасъдъци да страним от тях.

Според изследването не всички българи искат да се женят за българи, както и подобно тенденция има и в другите етнически групи.

Източник: БГНЕС

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg