Българите зад граница решават проблема с недостига на работна ръка

504
Българите зад граница решават проблема с недостига на работна ръка

Българската задгранична общност може да бъде потенциал за решаване на проблема с недостига на работна сила. Това констатира докладът "Българите по света и държавната политика", съобщават от Българската стопанска камара.

Анализът е подготвен от работна група, оглавена от вицепремиера и външен министър Ивайло Калфин, с експерти от агенцията и министерствата на външните работи, образованието, социалната политика, правосъдието и вътрешните работи, както и неправителствени организации, сред които БСК.

Документът вече е представен пред правителството и след обществено обсъждане ще бъде внесен за одобрение.

Едно от предложенията е да се въведе нов документ - лична карта, която удостоверява български произход и дава привилегии при кандидатстване за виза или наемане на работа. Предвижда се още Агенцията по заетостта или лицензирана фирма да осигурява връзката между работодателите, търсещи служители, и българите зад граница.

Със специален закон - за трайно заселване, ще се създадат облекчения за етнически българи, желаещи да се заселят в страната. Предлага се създаването на фонд за подпомагане и настаняване, общините пък ще съдействат с жилища и дори селскостопански земи за обработване.

"Може да се помисли за въвеждане на квоти за общините на базата на демографска информация", пише още в доклада. Сред идеите е да се приеме изцяло нов закон за българите в чужбина, както и да се създадат национален съвет по проблемите на задграничната общност и парламентарна подкомисия.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg