България дължи 5.095 млрд. евро към края на февруари

379
България дължи 5.095 млрд. евро към края на февруари

Съгласно воденият от Министерството на финансите официален регистър на държавния дълг, същият в края на месец февруари възлиза на 5.095 млрд. евро, от които 1.618 млрд. евро вътрешен държавен дълг и 3.476 млрд. евро външен държавен дълг.

В номинално изражение дългът намалява приблизително с 36.0 млн. евро, в сравнение с предходния месец. Намалението се дължи основно на извършените плащания през месеца.

Държавногарантираният дълг през месец февруари достигна до 567.4 млн. евро. Намалението на държавногарантирания дълг се дължи основно на валутно курсова разлика, информират от МФ.

В края на отчетния период, делът на държавния дълг в общия размер на БВП възлиза на 16.1%, което представлява понижение с 0.2 процентен пункт спрямо предходния месец. В състава на този индикатор делът на външния държавен дълг е 11.0%, а на вътрешния държавен дълг - 5.1% от БВП. Държавногарантираният дълг/БВП е в размер на 1.8%.

В структурата на държавния дълг в края на периода вътрешните задължения заемат дял от 31.8%, а външните - 68.2%.

През месец февруари Министерството на финансите проведе един аукцион за продажба на държавни съкровищни облигации на местния пазар. На аукциона одобрените поръчки на 5-годишни ДЦК са за 30.0 млн. лв.

От началото на годината, общият размер на извършените плащаният по главници и лихви възлиза на 432.9 млн. лв., от които: 158.0 млн. лв. по външния и 274.9 млн. лв. по вътрешния дълг. По отношение на валутната композиция на плащанията най-съществен е делът на тези в евро - 44.8%, следван от тези в лева - 36.5% и в щатски долари - 17.4%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg