България до часове без заплаха от предпазна клауза

687
България до часове без заплаха от предпазна клауза

Днес в полунощ изтичат първите три години от присъединяването но България към Европейския съюз, а заедно с тях и възможността на страната ни да бъдат налагани предпазни клаузи.

В присъединителния договор на България беше предвидено в първите три години от членството, с цел запазване на интересите на Европейския съюз да могат да се активират предпазни клаузи в три области - обща за икономика, за вътрешния пазар и върху правосъдие и вътрешните работи, където действа и специален мониторингов механизъм.

Почти през целия период на първите три години България бе заплашена от налагане на предпазна клауза в областта на правосъдието и вътрешния ред и всеки един мониторингов доклад се очакваше с напрежение и от управляващите преди всичко.

Колкото и да бяха критични тези доклади, винаги се "чуваше" въздишката на облекчение и дори радост, че не се налага предпазна клауза на страната. Договорът остава в сила за неопределено време, но вече няма да може да активира предпазна клауза.

Санкциите, които ще могат да бъдат налагани на България за напред, ще са същите като за останалите страни-членки - наказателни процедури и евентуално дело в Европейския съд при неспазване на общностното законодателство, замразяване и отнемане на средства при неправомерно изразходване на парите от еврофондовете.

От утре, 1 януари България наистина е вече със статута като всички останали страни в Европейския съюз.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg