България добре си е свършила работата по управление и усвояване на средствата по ИСПА

471
България добре си е свършила работата по управление и усвояване на средствата по ИСПА

На 11-12 декември 2007 г. в Боровец се проведе Второто заседание на Комитета за наблюдение и контрол на проекти, изпълнявани по Кохезионен фонд в съответствие с Регламент на съвета на Европейската общност № 1164/94.

В събитието взеха участие представители на Европейската комисия, Европейска инвестиционна банка, Европейска банка за възстановяване и развитие, Световна банка, Министерство на финансите, Управляващите органи на помощта, общините – крайни бенефициенти и социално икономически партньори.

Комитетът беше председателстван от г-н Любомир Дацов, заместник министър на финансите и Национален координатор на помощта от Кохезионен фонд. Г-н Дацов подчерта стратегическото значение на инвестициите в инфраструктура и увери участниците, че усилията на правителството за ускорен растеж и конкурентоспособност ще продължат.

Той изтъкна сериозната работа, извършена от българските власти за изграждане на необходимите структури за управление и усвояване на средствата по програма ИСПА, която от датата на присъединяване се изпълнява по правилата на Кохезионен фонд, съгласно Регламент № 1164/94.

По време на Комитета беше извършен преглед на напредъка по всички проекти, финансирани от Кохезионен фонд 1164/94. Общата стойност на одобрените 40 мерки е 1.53 милиарда евро, от които 57.5%, или 880 милиона евро, са безвъзмездна помощ по програма ИСПА, настоящ Кохезионен фонд 1164/94. Беше обърнато специално внимание на ключовата роля на крайните бенефициенти в изпълнението на инвестиционните мерки.

Представителите на българските власти, Европейската комисия и международните финансови институции изразиха намерение да продължат интензивното си сътрудничество за успешно приключване на проектите до края на 2010 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg