България домакин на Седмицата на социалната политика

385
България домакин на Седмицата на социалната политика

Министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова обяви днес програмата на регионална конференция на високо равнище „Развитие на човешките ресурси” и на Седмица на социалната политика, които МТСП и Европейската комисия организират в периода 25-30 май.

Форумите са от изключително голямо значение за имиджа на България в Югоизточния регион и страните от Европейския съюз, подчерта министърът.

Регионалната конференция ще се проведе на 25 май в хотел „Шератон”. Тя ще бъде открита от президента на България Георги Първанов и еврокомисаря по заетостта, социалните въпроси и равните възможности Владимир Шпидла. Поканени са социалните партньори и министри на страните от Югоизточна Европа, Молдова, Украйна и представители на Международното бюро по труда, Международната организация на труда, Съвета на Европа, Съвета за регионално сътрудничество, Мисията на ООН в Косово и Европейска конфедерация на профсъюзите.

По време на конференцията България, Гърция и Румъния като страни-членки на ЕС ще споделят опита си от предприсъединителния период и добрите практики в областта на пазара на труда. България се смята за страна, която много бързо е реагирала на изискванията на ЕС в сферата на пазара на труда и е постигнала добри резултати както в политиката по заетостта, различните форми на квалификация и обучение на кадри, допълни тя.

Седмицата на социалната политика ще бъде открита на 26 май в хотел „Хилтън” от министър-председателя Сергей Станишев. В деня на официалното откриване ще участват държавният секретар от Министерство на труда, семейството и социалните въпроси на Словения, заместник министър-председателят и министър на социалните въпроси и на общественото здравеопазване на Белгия, министърът на труда и социалната солидарност на Португалия и заместник-генералният директор на ГД „Заетост, социални въпроси u равни възможности” на Европейска Комисия Ления Самуел.

Инициативата на МТСП предвижда поредица от дискусии на тема „Антидискриминацията и равни възможности”, „Социалната закрила и социалното включване”, „Безопасността и здравето при работа”, „Миграцията и труда”, „Политиката по заетостта в България”, „Европейски Социален фонд в България”.

Министър Масларова обяви, че МТСП ще подпише Споразумение за сътрудничество за борба срещу нерегламентирания труд с Франция и Сътрудничество в областта на социалната политика между МТСП и Министерството на социалните дейности и здравеопазването на Кралство Белгия.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg