България е изключително атрактивна за чуждите компании

831
България е изключително атрактивна за чуждите компании

България е изключително атрактивна за чуждите компании поради ниските корпоративни и подоходни данъци. Около това мнение се обединиха участниците в четвъртия панел „Придобивания в региона“ от конференцията „Дялово инвестиране в България и Югоизточна Европа“, провела се вчера.

При условие, че плоският данък, както и корпоративният, са на ниво от 10%, страната става добра дестинация за европейския бизнес, особено след приемането на България в ЕС.

Има предложение да отпадне и данъкът върху дивидентите от 5%, коментира икономистът Владимир Каролев.

След като България е една от малкото страни, където законодателството позволява създаването на т. нар. АДСИЦ (REIT) и след очакваните промени в нормативната база, които ще позволят инвестирането на тези компании и чужбина, се очаква нов бум в сектора, допълва той.

Каролев също коментира, че в момента има достатъчно пари, но липсват достатъчно големи сделки в страната за т. нар. частен капитал (Private equity).

България има конкурентно предимство в секторите на земеделието и туризма, отбеляза също Каролев, като тези сектори ще продължат да привличат интерес и в бъдеще. Перспективен у нас е секторът на услугите, било то здравни, финансови и др.

Услугите са развити на нива доста под средните за ЕС, коментира Мария Хесус Сан Пабло, инвестиционен директор на GED.

На макро ниво Владимир Каролев допълни, че няма притеснения за високия търговски дефицит на страната, защото основно вносът е формиран от капиталови разходи, които ще окажат положително въздействие в бъдеще.

Той счита още, че валутният борд ще се запази непроменен до влизането ни в Еврозоната.

Борислав Фесчиев, член на УС на Еврохолд България, коментира, че фондовата борса няма да е добър източник на капитал през тази година поради кризата, която се наблюдава. Това е и причината, поради която Еврохолд е отворен към партньорства с частния капитал за извършването на сделки по придобивания.

Той също счита, че 20-40% възвращаемост могат да се постигнат в България при осъществяването инвестиционни проекти.

Сделките по придобивания в Централна и Източна Европа възлизат на 2 млрд. долара през 2004 г., като през 2007 г. тази сума вече достига 6 млрд. долара.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg