България е изпълнила ангажиментите си в областта на свободното движение на хора

417
България е изпълнила ангажиментите си в областта на свободното движение на хора

България е изпълнила като цяло ангажиментите си към ЕС в областта на свободното движение на хора по хармонизиране на законодателството на страната с европейското. Това показват резултатите от изпълнението на 20-месечен туининг проект с германско партньорство по програма ФАР на стойност 1.5 милиона евро и 150 хиляди евро българско съфинансиране.

За България проектът е реализиран в три части – взаимно признаване на дипломи и квалификации, свободно движение на работници и координиране на схемите за социална сигурност при движение на територията на ЕС, поясни Добринка Бонева, ръководител на проекта от България. Тя посочи, че само по взаимното признаване на дипломи и квалификации в т.н. регулирани професии в ЕС – ветеринари, инженери, архитекти, адвокати и подобни, са обучени около 500 наши експерти, за да помагат на българските граждани по места да упражняват правата си като европейци. Обучени са били също и експерти за консултации на българите за работа в чужбина и за социалните им права в рамките на ЕС.

От страна на Германия по изпълнението на туининг проекта са участвали експерти от Федералното министерство на икономиката и Федералното министерство на труда на Германия, но проектът е бил подкрепен и от експерти от Белгия, Люксембург, Холандия и Австрия. В рамките на проекта са издадени 5 информационни брошури относно признаването на професионалната квалификация, свободното придвижване на работна ръка и медицинското обслужване, проведени са много стажове в Германия, и Брюксел, учебни пътувания и т.н. Това посочи д-р Инге Тошев от Федералното министерство на икономиката на заключителната конференция, озаглавена „Изпълнение на ангажиментите на Република България в областта на свободното движение на хора” в София. По думите й, България е изпълнила като цяло ангажиментите си в тази сфера в резултат на реализацията на проекта – важна част от доброто сътрудничество между България и Германия, която е основен търговски партньор на страната ни.

А ръководителят на проекта от Германия Михаел Елцер подчерта, че реализацията му дава шанс на българите не само да живеят и работят в Европа, но и да ползват европейската социална сигурност, предава БНР.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg