България е корумпирана, но привлекателна за инвестиции, пише сръбски вестник

701
България е корумпирана, но привлекателна за инвестиции, пише сръбски вестник

Разбойниците по улиците се стрелят един друг като в гангстерските филми. Министърът на вътрешните работи подава оставка след признанието, че е свързан със заподозрени мафиоти.

Помощта от ЕС е суспендирана заради измами и погрешно управление. Чуждите инвестиции обаче идват както никога досега. Добре дошли в България, пише хърватският вестник “Ютарни лист”.

Брюксел все още сочи с пръст това ново попълнение на ЕС като ленивец в борбата с престъпността и корупцията. Като че обаче инвеститорите предпочитат да гледат от друг ъгъл – черноморската държава е съблазнителна с високия си ръст, с 10-процентовия данък и ниските разходи за труда.

Неотдавнашно изследване на Ernst & Young, проведено сред 200 международни бизнес ръководители, сочи България като нарастващ инвестиционен възел. Според 68% от анкетираните през следващите години страната ще става все по-привлекателна. Чуждите инвестиции нараснаха през 2007 г. на 5.9 милиарда евро от 3.1 милиарда през 2006 г. “Инвеститорите вярват в бъдещото развитие на България.

България има много висок ръст и големи потребности от енергия, които бързо нарастват”, каза Хуберт Лехнер, старши вицепрезидент на германската енергийна компания ЕОН в България, която купи 67% от държавните услуги в електроразпределението, информира БГНЕС.

В пролетната си прогноза за 2008 г. Европейската комисия изтъкна, че “българската икономика беше съвсем гъвкава спрямо събитията на глобалния финансов пазар през 2007 г.” Кризата все пак малко ще забави икономическия ръст тази година, като той ще е малко под 6% от 6.2% през 2007 г. Комисията все пак предупреди, че средната годишна инфлация в България ще нарасне на 10% от 7.6% през 2007 г. и 7.4% през 2006 г.

България освен това изостава зад основната част от Европа в транспорта, телекомуникациите и стандарта, изтъкват от Ernst & Young. БВП на човек от населението е с 30% под средния за ЕС. ЕС все още извършва мониторинг над България заради неуспеха й да се справи с организираната престъпност и високото ниво на корупция, пише изданието.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg