България е на 25-о място по заболеваемост от COVID-19 в Европа

869
България е на 25-о място по заболеваемост от COVID-19 в Европа

България е на 25-о място по заболеваемост с COVID-19 от 31 държави, в които влизат страните от Европейския съюз, Обединеното кралство и страните от Европейското икономическо пространство. Заболеваемостта у нас е 33.3-ма души на 100 000 население, докато по смъртност сме на 8-о място с 1.11 на 100 000 души население.

Това съобщи на днешния брифинг на Националния оперативен щаб министърът на здравеопазването доц. Костадин Ангелов.

Той обобщи и седмичните данни за страната за последната седмица от 24 до 30 септември. На седмична база случаите на COVID-19 у нас се увеличават с 1550, докато броят на излекуваните пацинети нараства със 767. Хоспитализираните са със 111 повече, като с 15 се увеличава броят на пациентите в интензивните отделения.


"Тази тенденция все още не позволява да се правят заключения и не е основание за предприемане на някакви допълнителни действия", уточни министърът. 

Той припомни, че с решение на Министерски съвет от 25 септември срокът на извънредната епидемична обстановка у нас е удължен до 30 ноември.

За страната към настоящия момент са определени общо 8415 болнични легла за пациенти с COVID-19, от които 7307 за пациенти в неусложнено състояние и 1108 за интензивно лечение. Към 30 септември е запълнен 10.5% от капацитета на леглата за пациенти в неусложнено състояние и 4% от леглата на пациентите, нуждаещи се от интензивно лечение.

"Един от най-големите рискове остава недостатъчниия брой на медиците, тяхната умора от начолото на епидемията и нарастването на заразените медицински специалисти", заяви министърът. 

Към момента 1152-ма са заразените медицински лица, от които 409 лекари и 387 медицински сестри. Останалите са друг медицински персонал

Общият брой към 30 септември на акитвните слуачи на заразени медици са 227. От тях 189 са на домашно лечение, 36 се лекуват в болница и двама в  интензивни структури.

Доц. Костадин Ангелов коментира и обстановката в училищата и детските градини от началото на учебната година. Към 30 септември броят деца в детски градини с положителен PCR тест е 12, учениците са 117, учителите в детски градини са 14, а учителите в училищата са 72. Заразените лица от непедагогическия персонал в детските градини са 49, а в училищата - 20.

Под карантина са 539 деца в детските градини, 4043 ученици, 37 учители в детските градини, 116 учители в училищата, 35 души непедагогически персонал в детските градини и 16 души непедагогически персонал в училищата.

"Държа да подчертая, че процентът на заболелите ученици, деца и учители е по-нисък от средния процент на заболеваемост или близък до този за цялата страна. Това ни дава правото да направим заключението, че нямаме по-висока заболеваемост в училищата и детските градини", коментира Ангелов.

"Подходът към училищното и детското образование беше унифициран в резулат на дебатите с родителските и учителските организации. Децата, които са в един клас се разглеждат по принципа на т. нар. "пашкули". Те представляват една единица. В клас тези деца, по време на учебно занятие, не носят маска. Учителите, които влизат да преподават, когато става въпрос за класовете с един учител, както е в началното училище, може и да не носи маска. За останалите учители маските или шлемовете за задължитени.  Когато класът напуска "пашкула" в общите пространства, маската и за учениците е задължителна. Това е така, защото ако има един ученик или учител във въпросната "клетка", който е с положителен PCR тест, целият клас и преподавателите се поставят под карантина", обясни доц. Ангелов. 

Той каза още, че здравната система е обезпечена с лични предпазни средства и медикаменти на национално ниво за повече от три месеца напред.

Здравният министър отговори и на въпрос дали се обмисля евентуално затягане на противоепидемичните мерки.

"За евентуалното затягане на противоепидемичните мерки се следят 23 показателя. Те обаче са различни за всички области в страната. Областните кризисни щабове имат възможност да вземат решения по отношение на конкретни населени места", заяви министърът. 

 

Българският бизнес

Всичко по темата Коронавирусът COVID-19

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg