България е на крачка по-близо до Шенген

974
България е на крачка по-близо до Шенген

България вече изпълнява всички изисквания за контрол на сухопътните граници. Посланикът на България в Европейския съюз Бойко Коцев потвърди, че това заключение се съдържа в доклада от последната проверка у нас, който днес е бил обект на първоначално обсъждане в работната група за Шенген към Европейския съвет.

"Докладът на мисията категорично констатира, че България отговаря на изискванията на Шенген за опазване на сухопътна граница. Няма никакви технически препоръки, няма допълнителни изисквания, няма условия, но предвид сложната обстановка на югоизточната граница на Европейския съюз - да се следи динамиката на миграционните потоци, политическата обстановка, да се адаптират съответните планове за реакцията в кризисни ситуации съобразно обстановката", коментира Коцев.

Страните-членки имат време до 11-ти април за евентуални допълнителни въпроси, България ще трябва да им отговори също в едноседмичен срок - до 19-ти април.

Очаква се докладът да получи одобрението на работната група в края на този или началото на следващия месец.

Бойко Коцев се въздържа от коментар, дали след като изпълняваме техническите критерии, влизането ни в Шенген зависи само от политическите съображения на отделни държави.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg