България е седма в света по ръст на разходите за отбрана

979
България е седма в света по ръст на разходите за отбрана

© Pixabay

Общите разходи за отбрана по света нараснаха до 1.8 трилиона долара през 2018 г., сочат данните на Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), цитирани от CNBC. Това е ръст от 2.6% на годишна база и най-висока сума от 1988 г. насам.

България е част от тенденцията, като страната ни се нарежда на седмо място в света по ръст на разходите за отбрана.

Държавите с най-големи разходи за отбрана в света за миналата година са САЩ, Китай, Саудитска Арабия, Индия и Франция. Тези пет страни оформят общо 60% от разходите за отбрана по света.


Разходите на САЩ се увеличават за първи път от 2010 г., докато тези на Китай нарасват за 24-а поредна година, сочи проучването. Разходите за отбрана на САЩ скачат с 4.6% на годишна база, до 649 млрд. долара през миналата година, докато Китай е похарчил с 5% повече, до сумата от 250 млрд. долара.

Общите разходи на Европа за отбрана възлизат на 364 млрд. долара през миналата година, или близо два пъти по-малко спрямо разходите на САЩ. 

Междувременно Русия, която заема шеста позиция в това подреждане, изпада извън топ 5 на страните с най-високи разходи за отбрана за първи път от 2006 г. Русия е отделила 61.4 млрд. долара за отбрана през 2018 г., което е спад от 3.5% на годишна база.

Независимата шведска организация SIPRI, която извършва мониторинг на разходите за отбрана по света и публикува проучването си всяка година, посочва, че спадът в разходите на Русия идва след период на увеличение.

„Програмата за военна модернизация на Русия, която започна през 2010 г., доведе до значителни годишни ръстове на разходите за отбрана (между 4.9% и 16%) до 2015 г. От 2016 г. бюджетът за отбрана на Русия е с низходяща тенденция”, посочват от SIPRI.

Въпреки че руските разходи намаляха през 2018 г., те все пак са по-високи с 27% спрямо нивото си от 2009 г., отбелязват от организацията.

Според SIPRI, разходите за отбрана в Централна и Източна Европа демонстрират повишение поради притеснения от Русия. Така например, разходите за отбрана на Полша са сочили с 8.9%, до 11.6 млрд. долара, а в Украйна с 21%, до 4.8 млрд. долара.

Според шведската организация, това е и причината разходите за отбрана на България да записват внушителен ръст от 23% през 2018 г., до малко над 1 млрд. долара.

Освен нашата страна, която е седма по ръст в разходите си за отбрана в света за съответната година, сходно повишение се наблюдава и в Латвия, Литва и Румъния.

Първенци по ръст в разходите за отбрана (таблица вляво) и страните с най-високо понижение (таблицата вдясно). Подреждането изключва всички държави с разходи за отбрана под 100 млн. долара (под 50 млн. долара в Африка); Източник: SIPRI

“Ръстовете в Централна и Източна Европа са главно поради нарасващото усещане за заплаха от Русия”, казва Питер Веземан, главен изследовател в програмата SIPRI AMEX.

„Това се случва въпреки факта, че разходите на Русия за отбрана намаляват през последните две години”, добавя той. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

W w W . еКiРi365. сОм
# 0
17:04 | 30 April 2019
W w W . еКiРi365. сОм --- Футболна Екипировка 2018/19 --- БАРСА - РЕАЛ - МИЛАН - ИНТЕР - АРСЕНАЛ - ЧЕЛСИ и много други .
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg