България е сред 40-те страни участници в проекта за интелигентна енергия BEHAVE

449
България е сред 40-те страни участници в проекта за интелигентна енергия BEHAVE

България е сред 40-те страни, които участват в проекта за интелигентна енергия BEHAVE на ЕС. Той беше представен днес от Агенцията за енергийна ефективност (АЕЕ), предаде БТА.

Изпълнителният директор на АЕЕ Таско Ерменков посочи, че заложената цел за енергийно спестяване от България до 2016 г. от 10% може да бъде трикратно увеличена при прилагането на по-ефективни проекти за енергийно спестяване. Заложените цели на ЕС до 2020 г. са да бъде ограничени с 20% вредните емисии, повишена с 20% енергийната ефективност и увеличено с 20% използването на възобновяеми енергийни източници.

Националната програма и планове за енергийната ефективност предвиждат до 2010 г. с 3% да бъде увеличено енергийното спестяване. До 2013 - да стане 6%, а до 2016 г. - до 10%.

Основните проекти, от които се очаква повишаването на енергийната ефективност, са в секторите "Транспорт", "Услуги", "Селско стопанство" и в домакинствата. Според специалистите мерките с голям ефект и изискващи инвестиции в транспортния сектор са развитието на междуградския и градския обществен транспорт, стимулирането на
железопътния транспорт за сметка на автомобилния при превоза на товари, разширяване на възможностите за използването на речен и морски транспорт, използването на възобновяеми горива.

Минимални инвестиции, но значителен ефект, според специалистите, ще се постигнат с ограничаване и регулиране на автомобилния трафик за преодоляване на задръстванията,
прехвърлянето на част от работата от офисите по домовете, ако това е възможно.

В домакинствата най-ефективните мерки за енергоспестяване са регулирането на
отоплението в топлофицираните жилища, развитието на битовата газификация, използването на по-ефективни уреди и осветление, подобряването на изолацията и уплътняването на дограмата в сградите.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg