България е устойчиво корумпирана страна, сочат статистически данни

510
България е устойчиво корумпирана страна, сочат статистически данни

4.1 е индексът на корупцията, измерен в България за 2007, обявиха от „Трансперънси интернешънъл". За сравнение, средното ниво на индекса за страните от ЕС е 6.5.

Изследвани са 180 държави, сред които България заема 64-то място. Най-чисти от корупция са скандинавските страни, а Ирак и Сомалия са най-корумпирани.

Смята се че стойност на индекса над 5 показва добро ниво на справяне с корупцията. Откакто е включена в изследването обаче, България не е достигала такава стойност.

Първото изследване за страната ни е от 1998, когато индексът й е 2.9, в следващите години досега нивото на корупция в страната е закотвено на стойности между 3.2 и 4.1.

Годишният индекс на България 4.1 е еднакъв с тези на Хърватия и Турция. Изследването показва, че все пак имаме по-добър индекс от Румъния за 2007.

Данните сочат, че България е устойчиво корумпирана страна, коментира Димитър Куюмджиев от „Трансперънси интернешънъл".

Скалата, по която се измерват индексите, е със стойности между 0 и 10. Колкото по-висока е стойността му, толкова по-изчистена от корупция е съответната страна.

В страната липсва адекватна наказателна политика и борба с подкупите, категорични са изследователите. Наказателната политика е прекалено либерална, убедени са те. Миналата година едва 6 души са получили ефективни присъди за подкуп.

Препоръчва се противодействие на корупцията на широк фронт.

Независимостта, почтеността и отчетността на съдебната система следва да бъдат развивани с цел повишаване на доверието в тази институция.

При най-бедните държави съдебните процедури следва не само да бъдат освободени от всякакво политическо влияние, но и самите съдебни служители да бъдат обект на дисциплинарни мерки.

Богатите държави трябва стриктно да регулират и контролират своите финансови центрове, препоръчва още „Трансперънси интернешънъл".

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg