България е втора в ЕС по ръст на безработицата

886
България е втора в ЕС по ръст на безработицата

Последните данни на Евтостат поставиха България на второ място по ръст на безработицата през третото тримесечие, както и на годишна база.

Най-силно намаление на заетостта през третото тримесечие е отчетено в Естония, където тя пада с 0.8%. България, заедно с Гърция, Испания и Дания заема второ място, като безработицата се е увеличила с 0.7%.

Нивото на заетост се е увеличило най-много в Латвия (+2%), Литва и Великобритания (0.6%).

Като цяло през третото тримесечие нивото на заетост в Европейския съюз остава стабилно, отчитат от европейската статистическа служба. 221.2 млн. души са работещите в ЕС, като 144.5 млн. в еврозоната, а заетостта намалява с 0.2% спрямо същия период на 2009 г.

Най-силен спад на заетостта е отчетен в сектора на строителството (1% за ЕС27) и промишлеността (0.2% за ЕС 27). Най-голям ръст е отчетен в секторите на земеделието (0.4% за ЕС 27) и финансовите услуги (0.3% за ЕС 27).

Спрямо третото тримесечие на 2009 г. най-силно се повишава безработицата в Литва (5.1%), България и Румъния (по 5%) и Естония (4.1%)

Най-силно расте заетостта в Латвия (2%).

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg