България и Германия ще проверяват командированите в страните си

341
България и Германия  ще проверяват командированите в страните си

От 1 юни Националната агенция за приходите (НАП) започна тясно да си сътрудничи с немските компетентни институции по отношение коректното издаване на удостоверения за приложимото законодателство в случаите на командироване. Това ще става на базата на съвместна Процедура между Федералното министерство на труда и социалните дейности на Германия и МТСП, съобщи пресцентърът на НАП.

Порочна практика е български фирми да прикрепят изкуствено към българската осигурителна система работници, които в действителност са наети за нуждите на германски работодатели и да искат издаване на удостоверение за приложимо законодателство.

 По този начин лица, които на практика работят в Германия, се осигуряват върху значително по-нисък доход в България, а чуждите работодатели избягват заплащането на значително по-високите осигурителни вноски.

 Именно в подобни случаи ще се прилага процедурата между институциите на двете двете държави.

България и Германия са сред първите държави от Европейския съюз, които ще си сътрудничат при проверки на удостоверения за приложимото законодателство в случаите на командироване. На редовното заседание на Административната комисия за социална сигурност на работниците мигранти, което се проведе през юни в Брюксел, представителите на останалите държави–членки се обединиха за въвеждането на тази практика на ниво Европейски съюз.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg