България и Индия ще си сътрудничат в областта на технологиите?

542
България и Индия ще си сътрудничат в областта на технологиите?

България и Индия имат възможност да развият икономическите си отношения в посока на обмен на технологии, трансфер на ноу-хау и създаване на смесени предприятия.

Това каза заместник-председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов на презентацията на индийската икономика и възможностите за търговско – икономическо сътрудничество между България и Индия. В поддържания от БТПП търговски регистър присъстват 40 изцяло индийски компании, 20 смесени фирми и 5 търговски представителства, информират от БТПП.

През 2006 година двустранният стокообмен е бил за над 75 милиона долара.

Индийски компании се интересуват от възможностите за сътрудничество с България в производството на алкохолни напитки и по-специално на вино. Интерес има и за сътрудничество в преработката на селскостопанска продукция, отбеляза посланикът на Индия Лал Милър Динглиана.

Той допълни, че средната класа в Индия, която е сред основните потребители на вино, възлиза на близо 300 милиона души. През 2006 година Индия е внесла 3.2 милиона бутилки вино от Франция, Италия и ЮАР. Според индийския дипломат няма причина на индийския пазар да не се внася и българско вино.

Посланик Динглиана информира, че в Индия вече е отпаднало лицензирането на предприятия, преработващи селскостопанска продукция и това дава възможност за 100 процентно чуждестранно участие. Индия е вторият по големина в света производител на плодове и зеленчуци, посочи дипломатът. Пазарът на хранителна индустрия в Индия възлиза на близо 80 милиарда долара годишно.

Икономиката на Индия е сред най-бурно развиващите се в световен мащаб. По прогнозни данни БВП за 2007 година на Индия се очаква да достигне 1 трилион долара. Износът на индийски стоки през 2006 г. възлиза на 100 милиарда долара, а вносът - е на стойност 140 милиарда долара.

Индия е световен център за полиране на диаманти и скъпоценни камъни. Произведените там ювелирни изделия представляват 20 процента от световното потребление на златна бижутерия.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg