България и Катар насърчават инвестициите помежду си

443
България и Катар насърчават инвестициите помежду си

Министерският съвет одобри проект на Договор между правителствата на България и Катар за взаимно насърчаване и защита на инвестициите. Той урежда цялостно отношенията, свързани с инвестиционната дейност на територията на двете държави, съобщи правителствената информационна служба.

Документът предвижда допускането на инвестиции да става в съответствие със законите и разпоредбите на приемащата инвестициите страна. На тези инвестиции и на дейностите, свързани с тях, се предоставя режим на най-облагодетелствана нация и национален режим, който е по-благоприятен за инвеститора.

Предвидени са изключения от режима на най-облагодетелствана нация, съответстващи на международната практика и на изискванията на Европейската комисия, и е регламентирано правото на договарящите страни да правят изключения от националния режим.

В договора са уредени въпросите за третирането на инвестициите, национализацията и отчуждаването, обезщетението за загуби, преводите, както и разрешаването на споровете, възникнали между едната договаряща страна и инвеститор на другата и между двете страни.

Документът се сключва за срок от 10 г., а правителството упълномощи заместник-министъра на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев да подпише договора, който ще изисква последваща ратификация от страна на Народното събрание.

С друго решение Министерският съвет упълномощи заместник-министъра на външните работи Феим Чаушев да проведе преговорите и да подпише Споразумение за културно сътрудничество между правителствата на България и Катар. То предвижда възможности за общи инициативи в областта на музиката, театъра, танца, киното, изобразителните изкуства, както и условия за развитие на връзките в областта на библиотечното дело.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg