България и Китай - сътрудници в областта на социалните услуги

745

Правителството одобри проектите на споразумение за сътрудничество в областта на социалното подпомагане и социалните услуги и на меморандум за разбирателство и сътрудничество в областта на труда и социалната сигурност между България и Китай.

Българското министерство на труда и социалната политика и министерствата на гражданските дела и на труда и социалното осигуряване на Китай се договориха за взаимни проучвателни посещения и експертни срещи, обмен на нормативни документи, информационни материали и публикации, участие в значими национални и международни мероприятия, провеждащи се на територията на двете страни, свързани със социалното подпомагане и услуги, труда и социалната сигурност.

Според споразумението, двете държави ще си сътрудничат в оптимизацията на управленските процеси и в усъвършенстването на националните законови нормативни уредби в областта на социалното подпомагане, в сферите на социална закрила на възрастни хора, хора с увреждания и деца в риск, при разкриването на специализирани институции за социални услуги, при насърчаването на неправителствените организации, в борбата с бедността и социалната изолация.

В меморандума се набляга на сътрудничеството между България и Китай в областта на пазара на труда, насърчаване на заетостта, професионалното обучение и квалификация, социалния диалог и начините на решаване на трудови спорове, трудова инспекция и приложение на политиките на социално осигуряване, управлението и контрола на пенсионния фонд.

Правителството упълномощи Емилия Масларова да проведе преговорите и да подпише и двата документа. С влизането в сила на новото споразумение и на меморандума се прекратява действието на стари документи от 1999 г. и от 2000 г., уреждащи същата материя, информира пресцентърът на МТСП.  

Емилия Масларова беше на работно посещение в Пекин през август 2006 г., където проведе срещи с министъра на гражданските дела в Китай Ли Сюеджу и министъра на труда и социалното осигуряване Тиен Чънпин. В рамките на визитата беше обсъдена възможността за актуализиране на договорната рамка за сътрудничество в социалната област.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg