България и Румъния не напредват по качество на образованието, сочи изследване

402
България и Румъния не напредват по качество на образованието, сочи изследване

България и Румъния се нареждат сред страните, които са осъществили слаб напредък що се отнася до качеството на образованието си, сочи проучване на изследователския институт на Лисабонския съвет, цитирано от агенция Медиафакс.

В проучването са изследвани десетте държави, които се присъединиха към Европейския съюз през 2004 и 2007 година, както и Турция и Хърватия, които сега водят преговори за членство в ЕС. Проучването на Лисабонския съвет се отнася до качеството на човешкия капитал в тези държави, като всяка от тях е класирана на базата на определен брой събрани точки като са изследвани четири фактора - качеството на човешкия фактор, използването на човешкия капитал, продуктивността на човешкия капитал и демографските перспективи.

На първо място по качество на човешкия капитал е класирана Словения, а последна е Хърватия, допълва БНР. Що се отнася до качеството на образованието, което е от най-съществено значение за развитието на човешкия фактор, Румъния и България са наредени сред страните, които са осъществили слаб напредък. Според проучването системата на образованието в Румъния е запазила характеристиките си от комунистическия период и не обучава новото поколение така, че то да бъде конкурентоспособно на пазара на труда в Европейския съюз.

Една от причините за това е малкият брой инвестиции в сектора, а вероятността това да се промени в близко бъдеще е доста малка, се заключава в проучването. На противоположния полюс са Чехия, Унгария, Словакия и Словения, където е осъществен значителен напредък в качеството на образованието.

Румъния инвестира средно в образованието и допълнителната квалификация на едни човек по 64 долара, което я нарежда на предпоследно място пред Турция с 61 долара, вложени за образование.

Словения се нарежда на първо място с 156 долара, инвестирани в образованието на всеки един свой гражданин, докато по-старите държави- членки на ЕС инвестират средно по 243 долара. Румъния е класирана на последно място в категорията за достъп на населението си до Интернет, България е предпоследна, а Словения отново е на първо място.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg