България и Румъния отчитат най-силен растеж на вноса сред страните от ЕС

466
България и Румъния отчитат най-силен растеж на вноса сред страните от ЕС

България и Румъния са отчели най-силен растеж на вноса сред страните членки на ЕС за първите пет месеца на тази година, съответно с 45 и 30 процента. Това показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

На трето място в ЕС се нарежда Латвия, чийто внос за периода януари - май е нараснал с 29 процента до 4.4 млрд. евро. Търговският дефицит на Латвия се е повишил до 2 млрд. евро в сравнение с 1.5 млрд. евро за същия период на предходната година.

Вносът на Литва се е увеличил с 16 процента, а на Естония - с 10 процента. В Литва, както и в Латвия, растежът на вноса е превишил растежа на износа, а в Естония тези показатели са били равни.

Латвийският износ за първите пет месеца на 2007 г. се е увеличил с 25 процента до 2.3 млрд. Евро, спрямо данните за същия период на миналата година, като по този показател Латвия заема второ място по растеж на износа в ЕС.

Най-голям експортен растеж за тази година е отчетен в Словакия, където износът е нараснал с 36 процента до 16.7 млрд. евро. Чехия и Словения са увеличили износа си с по 21 процента съответно до 36.3 млрд. евро и 8.9 млрд. евро.

Износът на Естония за първите пет месеца на годината е нараснал с 10 на сто до 3.3 млрд. евро, а на Литва - с 6 процента до 4.8 млрд. евро, което ги нарежда на 11-то и 21-во място сред 27-те членки на ЕС.

Износът на Великобритания, Люксембург и Кипър за периода се е увеличил съответно с 21, 17 и 7 процента. Най-големи износители от ЕС за отчетния период са били Германия, Франция и Холандия, чиито експортни обеми са достигнали съответно 396 млрд. Евро, 167.3 млрд. евро и 161.2 млрд. евро.

Най-голям търговски излишък в ЕС са регистрирали Германия – 80.6 млрд. евро, Холандия – 16.2 млрд. евро и Ирландия – 12.7 млрд. евро. Най-голям търговски дефицит е отчетен във Великобритания – 153.9 млрд. евро, Испания – 36.9 млрд. евро и Франция – 16.1 млрд. евро.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg