България и Турция – интензивно сътрудничество

844
България и Турция – интензивно сътрудничество

Интензивният политически диалог между Турция и България дава своя принос за развитието на взаимоотношенията им във всички области. Неотдавна България беше посетена от министъра на външните работи на Турция Али Бабаджан, както и от министъра на отбраната Веджди Гьонюл. Сега София в продължение на три дни ще е домакин на министър-председателя Реджеп Тайип Ердоган, който идва придружен от трима министри и мощна бизнес делегация, коментира БНР.

Посещението, което е част от обиколката му на Балканите, включваща още Босна и Херцеговина и Албания, се приема като показател за значението, което отдава Турция на региона в контекста на преговорите си за членство в ЕС. Според кореспондента на Анадолска агенция в България Метин Акън за целите на визитата “премиерът Реджеп Тайип Ердоган отдава голямо значение на взаимоотношенията си с балканските страни, в контекста на членството в ЕС. Не случайно обиколката му на Балканите включва две страни, които се стремят към членство и една държава член на ЕС, на която Турция отдава изключително значение на Балканите”.

Очаква се Ердоган да потърси подкрепата на България за членството на Турция в ЕС. Ще бъде направен и обстоен преглед на взаимоотношенията между двете страни. Ресорите на министрите от делегацията са красноречив показател за това на какво отдава значение южната ни съседка в тези взаимоотношения. Знаково е присъствието на министъра с ресор външна търговия Кюршад Тюзмен. Стокообменът между двете страни за 2007 г. е 4.5 млрд. долара. Двустранната ни търговия е балансирана, дори с лек превес за износа на България.
През последните две години Турция е най-големият пазар за българските стоки. Общо 12 процента от българския износ се осъществява към Турция. От друга страна, след членството на България в ЕС и положителните й макроикономически показатели, интересът на турските инвеститори нараства. Посланикът на Република Турция в България Мехмет Гюджюк обръща пред БНР внимание и на една характерна особеност на турските инвестиции в страната. “Разбира се, потенциалът, който притежаваме, ни дава възможност да увеличим стокообмена си до много по-високи нива. Бизнес форумът, който ще се организира в рамките на посещението, ще допринесе за осъзнаването на този потенциал. Освен “Шише джам”, редица турски компании осъществяват значителни инвестиции в България. Трябва да се отбележи, че тези инвестиции имат една характерна особеност – те са насочени директно към производството, създаването на заетост и осъществяването на износ.”

Призив за увеличаване на инвестициите ще направи в София и министъра на промишлеността Зафер Чаглаян. Програмата на посещението на премиера Ердоган включва и визита в Търговище, където официално ще бъде открит третият завод на “Шише джам” у нас. Общата инвестиция направена в заводите достигна 370 млн. долара.

В същото време обаче развиващите се бизнес взаимоотношения и динамиката им носят със себе си и някои въпроси, на които двете страни трябва да намират отговор. Така например всяка година през България преминават около 120 000 турски камиони, а милиони турски граждани я прекосяват на път за и от Западна Европа. По тази причина визовият режим е един от основните и неизменни въпроси при срещите между представители на двете страни.

В основата на сегашното посещение стоят обаче не само икономическите и търговските връзки. Посланик Гюджюк обобщава състоянието на двустранните ни взаимоотношения по следния начин. “В политически, икономически и чисто търговски план отношенията ни се развиват прекрасно. Ускоряването на осъществяването на някои актуални съвместни проекти, както и облекчаването на визовия режим за представителите на бизнеса, несъмнено са въпроси от обща полза. Напоследък обаче някои радикални групи предприемат инициативи, визиращи не само доброто състояние на турско-българските взаимоотношения, но и целят възбуждането на етническа нетърпимост и омраза. С това посещение ще потвърдим още веднъж решителността си да не даваме възможност на инициативи от този род да наранят изключително ползотворната и произлизаща от общите ни интереси положителна атмосфера във взаимоотношенията ни.”

Въпроси, свързани с възстановяването на социалноосигурителните права на българските граждани от турски произход, живеещи в Турция, реституцията на имотите им, конфискувани от тоталитарния режим, претенциите за обезщетение на тракийските дружества - всичко това ще бъде обсъдено при посещението. Няма да бъдат пропуснати и въпросите за наводненията, причинени от преливането на реките Марица и Арда, изграждането на единна система за ранно предупреждение и язовир на река Тунджа, развитието на туризма и по-активното представяне на България в Турция, сътрудничеството в регионални глобални организации и мероприятия.

Наблюдатели в Анкара смятат, че съставът на делегацията и самият факт, че посещението се осъществява в период на сериозни вътрешни проблеми в Турция, дават основание да вярваме в неговата полза за бъдещето на двустранните отношения.

На снимката: Реджеп Тайип Ердоган, БГНЕС фото

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg