България има реален шанс да намали цените на електроенергията до 2020 г.

473
Разширяването на производството на електроенергия от възобновяеми енергийни източници е реален шанс за България да бъдат намалени както цените на електроенергията до 2020 г., така и енергийната зависимост на страната.

Това каза председателят на Асоциацията на производителите на екологична енергия Велизар Киряков пред участниците в Четвъртия международен бизнес форум "Инвестиции в околната среда за по-добро качество на живот".

По разчети на асоциацията цената на тока от ветрогенераторите за киловатчас след 2012 г., когато отпадат преференциалните цени за инвеститорите, ще бъде 0.01-0.02 евроцента, колкото е необходимо за поддръжката на ветрогенераторния парк.

Аналогична е прогнозата и за цената на тока, получавана от фотооптичните панели. По данни на Европейския съюз енергийната зависимост на държавите от общността е 50 на сто, а за България зависимостта от вносни суровини е 80 на сто. Прогнозите на ЕС са до 2020 г. тази зависимост да достигне до 70 на сто, каза Киряков.

Потенциалът на България за производство на ток от вятър е 5000 мегавата, от които 3000 - от генератори, поставени на сушата, а 2000 мегавата - от съоръжения в морето, в така наречените офшорни ветрогенераторни паркове.

Според изпълнителния директор на НЕК Мардик Папазян екологичните проблеми на страната могат да се решат само с въвеждането на ядрени мощности. Усвояването на възобновяемите енергийни източници е изключително скъпо и всички трябва да го
плащаме, допълни той.

Ветровият потенциал на България е 2100-2200 мегавата, и то главно в Североизточна България, каза Папазян. По данни на Папазян към края на 2006 г. делът на атомната енергетика в енергийния баланс на страната е 42 на сто, 47 на сто е на термичните електроизточници и 10,1 на сто - на възобновяемите енергийни източници.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg