България - инициатор на тристранна среща в Прахово относно превенцията на р. Дунав

529
България - инициатор на тристранна среща в Прахово относно превенцията на р. Дунав

По инициатива на България утре в сръбския град Прахово ще се състои тристранна среща по въпросите за превенция на замърсяването на Дунав.

В нея ще участват ръководители на делегациите на трите страни към Международната комисия за опазване на река Дунав и експерти. Българската делегация се ръководи от заместник-министър Любка Качакова, информират от Министерството на околната среда и вдите.

Програмата на срещата предвижда посещение в рафинерията в Прахово и експертни разговори с цел изясняване на причините за аварията, която причини голямото трансгранично замърсяване на Дунав на 2 октомври 2006 година.

Очаква се да бъде представена информация какви са резултатите от вътрешните проверки в Сърбия по случая, какви мерки са взети за минимизиране на риска от такива инциденти в бъдеще. Ще бъдат обсъдени и възможностите за подобряване на системата за ранно предупреждение при аварии и инциденти с трансгранично въздействие върху Дунав.

Срещата в Прахово беше договорена на първата тристранна среща между България, Сърбия и Румъния, която се състоя на 13 декември миналата година във Виена в рамките на срещата на страните от Дунавската конвенция.

Идеята за организиране на тристранни срещи беше на министър Джевдет Чакъров. Той я представи първо пред румънския си колега Сулфина Барбу и тя беше приета.
Нашите усилия са насочени към това, в тристранен формат със сръбската и румънската страна да направим всичко възможно подобни замърсявания, като това през октомври миналата година, да не се повтаря в бъдеще, или ако възникват, потърпевшите страни да бъдат уведомявани своевременно, каза Любка Качакова.

Тя посочи, че от страна на сръбския ръководител на делегацията, която ще участва в тристранните разговори - г-н Мариянович е изразена готовност за сътрудничество. Според заместник-министър Качакова, ако на тази среща в тристранен формат се набележи план за действие с конкретни мерки за оценка на риска и за намаляване на възможността от подобни замърсявания, това ще бъде първа стъпка в правилната посока.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg