България изостава по въпроса за вредни емисии в атмосферата

600
България изостава по въпроса за вредни емисии в атмосферата

Беллона Европа със съдействието на посолството на Кралство Норвегия в България организираха първата кръгла маса в София на тема „Улавяне и съхранение на CO2 (CCS) като част от енергийната политика на България. Състояние, предизвикателства и възможности". Събитието, което се състоя на 23-ти септември 2009 в Посолството на Кралство Норвегия в София беше проведено на управленско и експертно ниво. В дискусията взеха участие правителствени служители, представители от бизнеса и научните среди, неправителствени организации и медии, информираха за Profit.bg от компанията.

Целта на кръглата маса беше да установи къде е мястото на CCS технологията в енергийната политика на България и какви са възможностите и предизвикателствата пред реализацията й.

Участниците обсъдиха нуждата от намаляване на емисиите на CO2 и липсата на координиран подход и адекватен план за транспониране на Европейската директива за геоложко съхранение на CO2 (2009/31/EО) в националното законодателство. Общо мнение беше, че липсата на държавна политика и практики, свързани с улавянето и съхранение на CO2 оказват огромно влияние върху стимула на бизнеса за инвестиции.

Необходима е регулаторна рамка, която да осигури нужните пазарни поощрения и да гарантира развитието на CCS технологиите в техния пълен потенциал. Нужно е българското правителство и бизнеса да започнат заедно да решават въпросите, свързани с намаляване на емисиите чрез използването на CCS и така да се ускори прехода към нисковъглеродна икономика.

Относно финансовите предизвикателства Тове Скарстейн, посланик на Норвегия в България, подчерта, че „България отговаря на критериите за достъп до средства в рамките на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежката програма за сътрудничество, които стимулират икономическия растеж и устойчиво развитие и бизнеса трябва да се възползва от тези възможности".

Директорът на Беллона Европа Айвин Хоф каза, че „Румъния вече предприема активни мерки за премахване на бариерите, които й пречат да приложи CCS технологията, но защо България трябва изостава при наличието на Европейски средства за CCS, които чакат да бъдат усвоени". „В момента компанията работи с редица представители от бизнеса в Румъния за мобилизиране и предприемане на решителни действия за изграждането на пилотен проект, който включва улавяне и съхранение на CO2", добави Хоф.

Първата стъпка за повишаване на комуникацията между заинтересованите страни беше направена посредством тази първа среща на тема улавяне и съхранение на CO2. На нея се реши, че този диалог трябва да бъде продължен за разрешаването на въпроси, свързани със законовата рамка, институционални, финансови и оперативни въпроси, а и защото е необходимо спешното създаване на национални регулаторни механизми.

 

 

 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg