България - ключ към сътрудничеството между страните от Дунавския басейн и Черно море

326
България - ключ към сътрудничеството между страните от Дунавския басейн и Черно море

 България потвърди готовността си да играе ключова роля за засилване на сътрудничеството между страните от Дунавския басейн и Черно море.

Тази позиция изрази заместник-министърът на околната среда и водите Любка Качакова, която участва в срещата на министрите на околната среда на страните от Дунавския басейн и Черно море и представители на ЕК в Букурещ.

Форумът се организира от румънското председателство на Международната комисия за опазване на Дунав. Това е първа среща, на която се събират представители от този район след присъединяването на България и Румъния към ЕС, с което Черно море стана външна граница на съюза, информират от министерството.

Всички страни потвърдиха своята готовност да продължат усилията си за опазване и подобряване на екологичното състояние на Черно море и Дунав. Като дунавска и черноморска страна едновременно, България има ключова роля за реализирането на европейските инициативи и политики в областта на околната среда в този регион.

Качакова отново остро постави въпроса за необходимостта от засилване на сътрудничеството в областта на превенцията на наводненията по Дунав и минимизиране на риска от промишлени замърсяване на реката.

На среща с българския заместник-министър представителите на Сърбия потвърдиха готовността да приемат експертна комисия от България и Румъния в рафинерията в Прахово след 5 март. Посещението на български и румънски експерти беше договорено през декември миналата година на среща между представители на България, Румъния и Сърбия във Виена.

Тристранната среща, по инициатива на министър Джевдет Чакъров, беше организирана след трансграничното замърсяване на водите на Дунав през октомври с източник рафинерията в Прахово.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg