България може да постигне целите на хилядолетието за развитие

948
България може да постигне целите на хилядолетието за развитие

България има основание за оптимизъм в усилията си за постигане на целите на хилядолетието за развитие. Страната е на път да постигне до 2015 г. няколко от заложените в целите на хилядолетието за развитие нива, а вероятно дори и да преизпълни някои от тях. Това се посочва в националния доклад "Цели на хилядолетието за развитие-2008", изготвен по инициатива на агенциите на ООН у нас в партньорство с представители на министерства, изпълнителни агенции, неправителствени организации, академични институции, съобщават от представителството на ПРООН.

Това е вторият доклад, който България изготвя в изпълнение на ангажимента си на страна, подписала Декларацията на хилядолетието, с която всички държави членки на ООН се ангажираха до 2015 г. да положат глобални усилия за намаляване на бедността, за спазване на правата на човека, за насърчаване на мира, укрепване на демокрацията, за осигуряване на устойчива околна среда.

Докладът излиза в деня, в който страните членки на ООН дискутират в централата на световната организация в Ню Йорк напредъка в изпълнението на глобалния дневен ред на развитието, се отбелязва в съобщението.

България си е поставила за цел да постигне среден месечен доход от 280 евро през 2015 г. спрямо база от 91 евро през 2001 година. През 2007 г. средният месечен доход у нас вече достига около 165 евро. Заложената дълготрайна безработица до 2015 г. е 7 на сто, като нивото е 3.9 на сто още през юни 2007 година. Делът на дълготрайно безработните намалява наполовина: от 513.7 хил. - през декември 2001 г., до 208.2 хил. - през юни 2007 година.

Докладът посочва, че докато повечето български показатели в областите образование и безработица са близки до средните за ЕС, други са значително по-ниски. Те включват показателите за среден и минимален месечен доход, детската смъртност, туберкулозата и разпространението на сифилис.

В същото време България продължава да бъде успешен пример за ефективна държавна политика и ефикасни мерки на национално и местно ниво за превенция на ХИВ/СПИН. През юни 2008 г. страната получи отлична оценка за изпълнението на националната програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" като си осигури от Глобалния фонд срещу СПИН, туберкулоза и малария продължаващо финансиране от 32.4 млн. евро за периода 2009-2014 година.

Българските показатели по целта за образование се сравними с тези на ЕС, но докладът отчита, че качеството на образованието се влошава и има спешна необходимост от реформи, които да помогнат за адаптирането на образователната система към условията на икономика, която трябва да бъде иновативна и конкурентна на общия европейски пазар.

Все още има сериозни проблеми в здравеопазването - управлението, ефикасността и ефективността на здравните услуги не са на необходимото и очаквано от гражданите ниво, се отчита в доклада. Достъпът до грижи не е универсален, а съчетан с ниските нива на доходи и образование при някои групи от населението води до социално, регионално и етническо неравенство, се посочва в доклада.

Източник:БТА


Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg