България може да загуби голяма част от европарите

630
България може да загуби голяма част от европарите

България може да загуби голяма част от полагащите се пари от Европейския съюз, ако не ускори сключването на договори по конкретни проекти. Предупреждението направи Жан-Мари-Сейлер - ръководител на Главна дирекция "Регионална политика" в Европейската комисия.

Мари Сейлер припомни, че България все още е на последно място по сключване на договори по проекти и намирането на бенефициенти. Такъв риск съществува за оперативните програми „Транспорт" и „Околна среда".

Той участва в заседание на Комитета за наблюдение на Националната стратегическа референтна рамка, където се обсъждат основни моменти при усвояването на евросредствата, съобщава БНР.

„България все още не се справя успешно с плащанията на субсидиите от ЕС", потвърди пред националното радио и секретарят на Съвета за управление на средствата от ЕС Юлиана Николова.

"Ако трябва да цитирам част от оценките, които се съдържат в писмото на генералния директор Дир Канер към вицепремиера Дянков, добре сме с договарянето, не сме добре с плащането. Това установихме вчера.

Проблемът не е толкова във физическото изпълнение на проектите, колкото в капацитета на бенефициентите да се отчитат и на органите, които отчитат техните разходи, бързо да ги придвижват към исканията на комисията за плащане. И в тази насока ще бъдат предприети мерките оттук нататък", заяви Николова.

Въпреки че България има право на 6.5 млрд. евро до 2013 г., този период вече е преполовен. Заради това шефът на дирекция „Регионална политика" в ЕК посъветва българското правителство да планира работата си вече и за следващия период на финансиране.

Източник: Utre.bg

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg