България на 132-о място в класацията по удовлетвореност от живота

4330
България на 132-о място в класацията по удовлетвореност от живота

България се нарежда на 48 място в класацията по просперитет на британския институт Легатум. Страната ни е променила позицията си спрямо предходния рейтинг, но тогава той е включвал по-малко държави.

Класацията за пореден път показва, че българинът е недоволен. Ние сме на 132 място по удовлетвореност от живота в изследване, обхванало 142 държави. Предишното включваше 110 страни.

Причините за българското недоволство идват от лошото управление и слабата икономически конюнктура. 26% от българите са доволни от жизнения си стандарт, докато по света средният показател е почти три пъти по-голям – 62.8%.


Българите остават недоволни и от съдебната система, на която се доверяват 22.6%. Нашите съграждани (22.6%), за разлика от хората по света (81.7%), не вярват, че с упорит труд се постигат резултати.

Въпреки че Европа не може да се справи с дълговете и бюджетните си проблеми, създаващи рискове за цялата световна икономика, европейските страни отново окупираха първите места в глобалния рейтинг на проспериращите държави.

Класацията оценява постиженията на всяка страна по 8 категории: икономическа мощ, делови климат, ефективност на управлението, образователна система, ниво на здравеопазване, сигурност и върховенство на закона, лична свобода, социален капитал. В 142 страни, които са обхванати от изследването, живеят 96% от населението и се произвежда 99% от световния БВП.

Първите три места се заемат от Норвегия, Дания и Швеция. В първата петица влизат още Австралия и Нова Зеландия. Шеста е Канада, а на останалите места в първата десетка са само европейски държави – Финландия, Холандия, Швейцария и Ирландия.

Главната сензация е понижаването на САЩ. Родината на "американската мечта", която се сблъсква с нисък икономически растеж и растящ държавен дълг, е изпаднала от първата десетка и сега е 12-та. САЩ са отбелязали спад в пет от осемте категории. Авторите на класацията констатират с тревога: "Американската мечта е в опасност".

Втората световна икономика Китай е 55. Поднебесната също е регистрирала спад с три места. От останалите страни членки на БРИК най-лошо класиране е постигнала Индия, която е слязла с цели десет места на 101 позиция. Бразилия е 44, слязла с две места надолу. Русия е на 66 място, което е спад със седем позиции.

Към класацията на института Легатум трябва да се подхожда с известна предпазливост. Освен данните от статистиката, тук важна роля играят и различните допитвания, направени сред населението във включените страни. Това означава, че тяхната субективна оценка на положението в тяхната държава може значително да изкриви резултатите както в положителна, така и в негативна посока.

Например, Израел, чиято здравна система е прочута със своето качество в цял свят, е заела в категорията "Здравеопазване" едва 35 място, съобщи БГНЕС. Този резултат е получен, защото 60% от гражданите са заявили, че са "удовлетворени" от качеството на предлаганите медицински услуги.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg