България на 2-ро място място по ръст на строителната промишленост

760
България на 2-ро място място по ръст на строителната промишленост

Търсенето на машини за строителството ще продължи да расте, вследствие на бума в строителството. Това прогнозираха от най-голямата компания за строителна и индустриална техника у нас - „Евромаркет Груп”.

По данни на Евростат за първото тримесечие на 2007 г. България е на 2-ро място по ръст на строителната промишленост (пред нас е Литва). На годишна база нарастването е 62.8% за първото тримесечие на 2007 г. спрямо същия период м. г. Според “Евромаркет Груп” през последните години най-много се търсят земекопна и товарачна техника, машини за производство на инертни материали, машини за производство, пренос и полагане на бетон, пътностроителна техника, компресори, генератори, електронструменти.

Очакваме в близките една-две години тези предпочитания да се запазят, докато ръстът на подемно-транспортната техника (мотокари, електрокари) да е трицифрен, заяви главният мениджър на „Евромаркет Груп” Димитър Илчев.

Пазарът на строителни машини „втора ръка” се очаква да спадне до нивото 20% през 2008 г. В момента неговият дял е 30 - 35%, а през 90-те години е бил 50 - 60%. До края на 2008 г. „Евромаркет Груп” ще инвестира 30 млн. лв. в изграждането на регионални центрове в по-големите градове в страната, както и в най-големия сервизен център на Балканите на площ от 28 000 кв.м, на Околовръстното шосе в София. Всеки един от регионалните центрове ще разполага с шоу рум, сервизна база, складови помещения и офиси. Компанията планира да открие над 200 нови работни места.

През 2007 г. “Евромаркет Груп” ще предложи 2 нови революционни технологии – чрез машини, които ще допринесат за развитието на строителната индустрия. Първата е сондата за безизкопно прокарване на кабели и тръби на лидера в областта - холандската фирма Вермеер. Машината позволява да не се къртят пътните настилки, а да се минава под тях. Втората технология е изключително производителните бетонополагащи машини на „Гомако” - САЩ, които могат да правят бордюри, канавки, пътни платна, разделителни бетонни мантинели и тротоари със скорост от над 6 м/мин.

Евромаркет Груп реши да отбележи 15-тия си рожден ден с уникално мероприятие - голямо шествие на строителни машини. То ще се проведе на 18 август в София. В него ще участват 20 от машините, с които се строят знакови обекти, като хидровъзел Цанков камък, автомагистралите Чирпан – Стара Загора, София – Калотина, Видин – Монтана и др.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg