България на първо място по корупция сред страните от ЕС

681
България на първо място по корупция сред страните от ЕС

България е на първо място по корупция сред страните от Европейския съюз, сочи годишният индекс за възприятие на корупция на „Трансперанси интърнешънъл“.

За 2008 г. индексът за България е 3.6, което представлява безпрецедентно отстъпление и влошаване на антикорупционната политика на държавата, каза зам.-председателят на Управителният съвет на „Транперанси интърнешънъл“ за България. Димитър Кюмюрджиев. На практика, страната ни се е върнала на нивата от 2000-2001 г., когато започнаха преговорите с Европейския съюз. Според него България вече не е устойчиво корумпирана, а силно корумпирана страна.

През миналата година индексът за страната е бил 4.1, като, според скалата на „Прозрачност без граници“, колкото резултатът е по-близо до нулата, толкова проблемите с корупцията са по-големи. Димитър Кюмюрджиев допълни, че спадът се дължи не само на липсата на антикорупционни мерки, а на отсъствието на политическа воля за противодействие на корупцията. Основните проблеми са в областта на стратегическите концесионни сделки, обществените поръчки, съдебната система и злоупотребата със средства от европейските фондове, отбеляза Диана Ковачева, изпълнителен директор на „Прозрачност без граници“ в България.

Според председателя на Управителния съвет на олганизацията Огнян Минчев, след като България е влязла в Европейския съюз, българските институции са загубили интерес да полагат усилия за подобряване на институционалната среда. „Управляващите си казаха „вече влязохме в ЕС и ще се държим естествено“, и точно заради това „нормално държане“ индексът за страната е такъв , обясни Минчев. Според него реакцията на българските институции след последните доклади на ЕК е преди всичко пиар, без да се предприемат съдържателни дълбочинни мерки.

Димитър Кюмюрджиев отбеляза, че Румъния, която традиционно е след нас, вече ни е изпреварила и е регистрирала развитие. Повишен е индексът на Македония и Турция, допълни той. Според него България е провалът на Европа в областта на противодействие срещу корупцията. Регионалният директор за Европа и Централна Азия на „Прозрачност без граници“ Миклуш Маршъл отбеляза, че тази година се забелязва спад в индекса на страните с най-добри показатели, каквито са Великобритания, Норвегия, Финландия.

Според него влошаването на резултатите се дължи на факта, че обществото реагира остро на корупционните практики и не приема добре, когато органите не реагират бързо и адекватно. За 2008 г. средният индекс за възприятие на корупцията за страните от ЕС е 6.48. На първо място по некорумпираност сред европейските държави са Дания, Швеция и Швейцария. На последните 3 места са Полша, Румъния и България.

Изследването за определяне нивата на индекса обхваща 180 държави в света. В тази класация България се намира на 72-ро място, заедно с Китай, Македония, Мексико, Перу, Суринам, Свазиленд и Тринидат и Тобаго. В България са направени общо 8 изследвания от 7 независими неправителствени организации.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg