България най-облагодетелствана от европейските структурни фондове

825
България най-облагодетелствана от европейските структурни фондове

Семинар на тема "България в Европа - стратегии и възможности за участие на италиански предприятия в програмите за местно развитие" се състоя вчера в конгресната зала на Конфиндустрия (Конфедерацията на едрите работодатели в Италия - бел. кор.) в Беневенто, съобщава днес икономическият всекидневник "Денаро".

Два са основните фактори, които правят България един от най-привлекателните обекти за предислоциране на услуги и производства - ниските производствени разходи и благоприятното съчетание от квалифицирани специалисти, трудова себестойност и качество на реализираната продукция.

Стимулирана от постигането на целта да се присъедини към ЕС, страната постигна значителен напредък в преходния период със 75 на сто концентрация на икономическата дейност в частния сектор, с повишена степен на либерализация на цените, с отворен външнотърговски режим, със съществен и продължаващ напредък в отварянето на ключови сектори като енергетиката, изтъква вестникът.

Съвсем не е случайно да се говори за България, която е сред най-облагоделстваните от европейските структурни фондове страни и за периода 2007-2013 година ще получи 6,6 милиарда евро. Тя представлява Балканския регион, който през последните години е обект на особен интерес от страна на чуждестранните инвеститори. Това се дължи на отличните резултати през последните седем години в почти всички сфери на икономиката и на макроикономическа стабилност, постигнатата чрез политиката на постоянно отваряне на вътрешния пазар за чуждестранни инвестиции.

Особено внимание се отделя на околната среда, недвижимите имоти, енергетиката и транспорта, пише "Денаро". Сред докладчиците на семинара бяха търговският съветник при българското посолство в Италия Бойко Къдринов, директорът на Италианския национален институт за външна търговия (ИЧЕ) в София Фабрицио Каласта и завеждащият търговска дирекция "Предприятия" на банка "Сан Паоло" Роберто Коломбо, се посочва в заключение.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg